Вход

В нашия фокус

25.01.2022

Анна Овчарова

От „Junior“ до „Номер едно“ за нула време или каква е формулата за успеха при кариерна промяна?

Една от най-големите борби изобщо е тази със собствените ни страхове, а следващата по ред е борбата с егото ни. Успеем ли да победим и да излезем балансирани, то със сигурност ще реализираме голяма част от мечтите си.

Как да излезем от зоната си на комфорт и какви са жертвите, рисковете и правилните стъпки, които трябва да поемем, за да бъдем успешни и да направим крачката към кариерната промяна в изцяло различна сфера на развитие разказва Анна Овчарова – IT Recruiter в Manpower България.

 

Как се взема решението за промяна в кариерния път и какви стъпки могат да се предприемат, за да бъде тя успешна?

Като човек посветил живота си на музиката, винаги съм вярвала, че всеки един от нас притежава много таланти, които вероятно не е открил и би било загуба на ресурс да не ги развива. След години на сцената като певица в театрални спектакли по море и зад граница реших да се върна в България. Един човек на изкуството много трудно би се отказал напълно от него, но именно желанието ми да съм успешна и полезна на някого извън сцената ме накараха да предприема стъпката да запиша магистратура в направление човешки ресурси.

Търсенето на работа в новата сфера на интерес пък започнах на 30, без никакъв опит в човешките ресурси, но бях готова на всичко, за да се превърна в специалиста, който съм мечтала да бъда. Често когато изпращах биографията си получавах коментари, че нямам никакъв опит и няма шанс да стартирам на позиция в професията, още по-малко в IT сферата. Именно тогава получих уникален шанс и подадена ръка от най-успешната HR компания в България. В началото беше изключително трудно, но именно липсата на опит ме мотивира да продължа и да докажа, че за да сбъдна мечтата си, трябва да съм в абсолютен контрол над емоциите си и да не се отказвам при никакви обстоятелства. За да сме успешни, трябва да сме готови да се учим непрекъснато и винаги да търсим най-новите и гъвкави подходи, докато не открием кой работи най-добре за всяка индивидуална ситуация. Голям плюс е ако пък има някой, който може да ни помогне да навлезем по-лесно и умело в новата среда – в лицето на моя ръководител и ментор Милена Христова получих тази помощ и всичко нужно, за да се превърна в успешен IT Recruiter.

 

 

По какъв начин се различават „меките умения“, които трябва да притежава един рекрутър в началото на кариерата си и тези, които го превръщат в професионалист в сферата?

Личностните качества, които са важни в началото на кариерния път, са от изключително значение във всички етапи на кариерното развитие. Винаги съм смятала, че най-успешните хора са силно приспособимите. Мотивацията и поставянето на ясни цели от самото начало са от ключово значение. Емоционалната интелигентност е друга много важна част от успешното ни реализиране. От съществено значение е способността да не приемаме критиката лично, а по-скоро  да гледаме на нея като спасителен пояс, който ще ни извади от трудна ситуация с идеята да извлечем само ползите и да станем по-добри в това което правим. Изкуството ме научи, че за да спечеля една битка трябва винаги да оставям егото си пред прага – само тогава мога да отключа една врата.

 

Какви са спецификите при търсенето на таланти в най-горещата сфера в момента – информационните технологии?

Пазарът на труда е изключително динамичен, изисква се голяма ловкост и бързина, за да се реагира адекватно. Талантите са малко, а свободните позиции и търсещите работодатели се множат. Своевременната обратна връзка и ясната комуникация са най-важните фактори за едни успешни бизнес отношения. Колкото по-гъвкави условия на работа се предлагат, толкова по-атрактивна става една позиция. В днешно време най-ценният ресурс е времето, талантите държат на баланса между личния и професионалния живот, знаят какво търсят и не се притесняват да го поискат.

 

Какви уроци могат да бъдат научени в работата по подбор и привличане на таланти?

Един от ценните уроци, на които можем да се научим е търпението –  човек не трябва да се отказва, дори когато му е много трудно. Смятам за лична победа възможността да предлагам по-добри условия на работа и възможности за развитие на кандидатите, което съответно ще им донесе дългосрочно сътрудничество с най-добрите копмпании и спокойствие на работното място. Когато сме вложили любов, енергия и труд в работата си, резултатите няма да се забавят. За мен най-голямото удовлетворение е да знам, че съм помогнала на някого да се превърне в по-добра версия на себе си и да сбъдне мечтата си, започвайкинова кариера или начинание. В тези моменти се връщам към себе си и онзи момент, в който имах нужда да ми бъде подадена ръка. Именно затова всеки шанс да подам ръка на някого е смисъла да бъда това, което съм тук днес.