ЗАПЛАТИ, ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРИДОБИВКИ И БОНУСИ – ТЕНДЕНЦИИ (SATR H1/2024)
Back

ЗАПЛАТИ, ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРИДОБИВКИ И БОНУСИ – ТЕНДЕНЦИИ (SATR H1/2024)

В проучването се включиха 238 компании, които споделиха своите планове относно това какви промени ще бъдат предприети спрямо възнагражденията на работещите при тях и дали допълнителните пакети и придобивки ще бъдат актуализирани. Най-много участници се включиха от секторите “Производство”, “Информационни технологии” и “Автомобилна индустрия”. В анкетирането, експертиза споделиха както местни, така и чуждестранни компании, давайки по-обширен поглед над  тенденциите, които може да очакваме в следващата година.

 

Данните сочат, че през 2023 година, работодатели от разнообразни сектори са предприели увеличение на възнагражденията поне веднъж през годината - средно с между 6 и 10%, а други споделят  увеличение със средно между  11 и 20%. Респондентите споделят, че причините за това са главно инфлацията, както и нуждата от разрастване на екипа и таргетирането на висококвалифицирани кадри.  

 

През изминалата година не е отчетено високо текучество. Средните данни сочат такова между 1 и 5%, достигайки максимално до 10%. Експертите от Assert International България  споделят, че причините хората да сменят работно място се дължи най-често на по-конкурентно възнаграждение или невъзможност за професионално развитие.

 

Общите данни от анкетираните 238 компании сочат, че през първото полугодие на 2024 г. (H1/2024) отново нивата на възнаграждения ще бъдат повишени, този път с между 6 и 10 процента. Според данните можем да твърдим, че практиката за индексация на възнагражденията поне веднъж годишно в големите организации, е вече утвърдена при повечето работодатели. При допълнителните придобивки планове за промяна има едва при 17.5% от анкетираните, но тези изменения ще засегнат по-голяма част от работещите в компаниите.

 

Ще посветим януарския епизод на HR Navigator на темата „Възнаграждения и допълнителни придобивки – тенденции“, за да обсъдим в детайл тенденциите от проучването, както и да се запознаем с експертизата на водещи експерти.  

 

Задълбочения анализ може да прочетете като изтеглите пълния доклад тук.

Други новини

news

Промени в ръководството и нов консултативен борд за позициониране на работното място за бъдещ успех

- BOSQAR INVEST обявява промяна в ръководството на своята HR вертикала, Workplace.
- Александър Хангимана се оттегля от поста главен…
Workshop: Силата на обратната връзка

Workshop: Силата на обратната връзка

Обратната връзка е един от най-ценните инструменти за всяка компания, която се стреми към устойчив растеж и развитие. В условията на динамична бизнес…
SATR H2

Увеличение на заплатите и стабилност на бизнеса в България през втората половина на 2024 година

В проучването, което проведохме съвместно с Assert International България, през юни и юли 2024 година, се разкриват ключови тенденции в заплатите,…
loading-gif