Вход

23.04.2024

Привличане на работници и специалисти от Индонезия: Кое, Как, Защо

Привличането на международни таланти се превръща във все по-необходима иновативна практика за справяне с недостига на работна сила в страната. Успехът на подобни инициативи силно зависи от наличието на надеждни партньорства за набиране на работници и професионалисти от различни точки на света.

15.04.2024

HR Screening 2024 -Проучване за предизвикателствата и отговорностите на HR функцията

Вече четвърта година проучването HR Screening, провеждано от Manpower България с партньорството на Българска асоциация за управление на хора и Assert International България, спомага с анализ и проследяване на тенденциите в дивизията човешки ресурси.  

27.03.2024

LeaderSHIFT through MINDfulness - С мерак и наслада към осъзнатото лидерство

Новите бизнес реалности изискват лидери от нов вид - осъзнати, заземени, в синхрон със себе си и света. С подобна основа динамиката на пазарите, технологичните промени и други турболентности, на които ставаме свидетели ежедневно, лесно биват преформатирани от препятствия във възможности и подаръци на актуалната ни ситуация.

12.03.2024

HR Screening 2024

За четвърта поредна година, с гордост обявяваме старта на нашето ежегодно проучване за HR средата в България, разработено в тясно сътрудничество с нашите дългогодишни партньори от Assert International България, заедно в партньорство и с Българска асоциация за управление на хора (БАУХ).

21.02.2024

Workshop: Включване, приобщаване и разнообразие: отвъд ограниченията

Темата за включване, разнообразие и приобщаване (DEIB) придобива все по-голямо значение в световен мащаб. Благодарение на динамичната бизнес среда, организациите осъзнават, че тези аспекти са критични не само за създаването на по-справедливо работно място, но и за постигането на бизнес успех.

05.02.2024

Leadership Eve Vol.2 - Лидерство чрез осъзнатост

На този първи февруари имахме удоволствието да посрещнем партньори и колеги за второто издание на ексклузивното ни събитие Leadership Eve.

16.01.2024

Заплати, допълнителни придобивки и бонуси – тенденции (SATR H1/2024)

През декември 2023 година проведохме седмото поред проучване относно тенденции във възнагражденията и допълнителните придобивки за следващата година. Целта на проучването е да представи актуални данни, които да послужат като макро рамка на работодателите от ключови сектори в страната.

04.12.2023

Заплати, придобивки и допълнителни бонуси – тенденции (SATR H1/2024)

Заедно с нашите партньори Assert International България с радост споделяме, че стартираме седмото проучване по темата за “Заплати, придобивки и допълнителни бонуси – тенденции (SATR H1/2024)”

21.11.2023

Talent Management in the Age of AI

Навлизането на изкуствения интелект в нашето ежедневие е все по-осезаемо и това да знаем как да го използваме ефективно е ключово умение, което можем да развиваме и надграждаме всеки ден. Употребата му в HR индустрията е още в зародиш, но ние виждаме важността да усвоим тези инструменти своевременно и затова ви каним на нашето обучение “Talent Management in the Age of AI”. 

15.11.2023

Задържане, ангажиране и развитие на екипи - тема с продължение

След големия успех на обучението ни „Задържане, ангажиране и развитие на екипи: правни възможности, иновативни практики и работещи решения“ в София, през октомври и ноември организирахме семинари със същата тема във Варна и в Пловдив. Тази крачка извън границите на столицата затвърди важността на темата за бизнеси от всички точки на България, с различен размер и фокус.

16.10.2023

Средната оценка на бизнес климата в България през 2023 година е 3.61 от максимални 5

Manpower България, Sotheby`s International Realty България и Sofia Invest Agency представиха и коментираха резултатите от проучването си „Оценка на българския бизнес климат за инвестиции"

19.09.2023

Workshop "Задържане, ангажиране и развитие на екипи: правни възможности, иновативни практики и работещи решения“ във Варна и Пловдив

След безспорния успех на уъркшопа, който организирахме съвместно с Адвокатско дружество „Комаревски, Димитров и партньори“ в началото на лятото тази година, следват още две разширени негови издания – този път във гр. Варна и гр. Пловдив.

30.08.2023

Manpower България, Sotheby's International Realty България и Sofia Invest Agency обединяват сили в проучване на бизнес климата за инвестиции в страната

Основна линия в работата на Manpower България е привличането и подкрепата на нови и съществуващи инвеститори с цел положителното развитие на бизнес средата в страната.

24.07.2023

Заплати, придобивки и допълнителни бонуси – тенденции (SATR H2/2023)

През юли месец тази година, заедно с Assert International България, приключихме шестото подред проучване “Заплати, допълнителни придобивки и бонуси - тенденции (SATR H2/2023)”, което прави обобщен анализ на тенденциите и очакванията за нивата на възнаграждения за второто шестмесечие на 2023 година.

07.07.2023

Manpower България в партньорство с Assert International Българиа стартира HR Masterclass* в Нов Български Университет

Партньорството ни с Нов български университет в посока изграждане на мост между младите хора и бизнеса доведе до активното ни участие в програмата на пролетния семестър на техните студенти в специалностите „Човешки ресурси“ и „Психология“, за които стартирахме специализиран HR Masterclass.

15.06.2023

Какви са правните възможности, иновативните практики и работещите решения за задържане и развитие на таланти през 2023 г.

Традиционно мениджърите са в търсене на начини да подобрят работата на екипа си и да задържат най-добрите си таланти. За да подпомогнем партньорите си в това начинание, заедно с Германо-българската индустриално-търговска камара и адвокатска кантора "Комаревски, Димитров и партньори" организирахме полудневен уъркшоп на тема „ Задържане и развитие на екипи през 2023 г.“ Събитието се състоя на 13.06.23г. (вторник) в Training Hub-a на Manpower България и днес споделяме с вас най-важните моменти от нашия полудневен семинар.

09.06.2023

На специално събитие Manpower България откри новия си офис в Пловдив

След 16 години успешно развитие на компанията в региона на Пловдив, новият, по-голям и комфортен офис там, посрещна първите си гости. Със символичен старт на 6.06 в 6 ч. Manpower България тържествено откри нов, по-голям и по-комфортен офис в гр. Пловдив. С тази нова локация екипът на компанията не само продължава да се придържа към мисията си, а и предприема още една голяма стъпка в посока намаляването на вредните емисии за един свят с по-малък въглероден отпечатък.

18.05.2023

Поколение Z търсят гъвкавост и ясна комуникация на работното място

За трета поредна година проведохме проучване, посветено на кариерните очаквания на младите таланти - Student Study 2023. В рамките на месеците април и май анкетирахме 495 ученици, студенти и работещи, на възраст между 16 и 25 години, давайки им възможност да споделят своите мнения, очаквания и нагласи по темата. Резултатите от настоящото проучване имат за цел да предоставят съвети и практически насоки на работодателите, за да могат компаниите да вземат информирани решения в посока привличане и задържане на млади таланти в екипите си.

18.05.2023

Уъркшоп: Задържане и развитие на екипи през 2023 г.

Намирането на подходящи хора е ключово предизвикателство пред бизнеса във всички сектори. Още по-предизвикателно обаче се оказва задържането им и гарантирането на направените от работодателите инвестиции в квалификация на работещите при тях.

30.04.2023

Близо 30% от компаниите работят без специалист или отдел „Човешки ресурси"

Това е само един от ключовите изводи от ежегодните ни проучвания “HR Screening”, като тази година беше третата, в която изследвахме предизвикателствата пред дивизията на човешките ресурси. С подкрепата на ексклузивните ни партньори от Българска асоциация за управление на хора и Агенция по заетостта, достигнахме до 472 специалисти, като анализирахме и измерихме предизвикателства в процесите при тях чрез таргетирани, логически въпроси.   

05.04.2023

Стартира провеждането на Student Study 2023 - Проучване нагласите на младите таланти

За трета поредна година Manpower България, ще проведе проучване, посветено на нагласите на младите таланти. Тази година желанието ни да ангажираме максимален брой представители на Gen Z естествено резултира в сътрудничество с множество организации, фокусирани върху кариерното развитие на младите хора. Щастливи сме да споделим, че наши партньори в проучването ни за 2023 г. ще бъдат Нов Български университет, Junior Achievement Bulgaria, Mentor the Young, AIBEST, Тук - Там, AIESEC in Bulgaria и Ротаракт България. 

28.03.2023

За новите пазарни и технологични реалности и нуждата от персонализиран подход към всеки проект - Иван Шербанов, новият изпълнителен директор на Manpower България

Какво означават 15 години в Manpower България може да сподели новият изпълнителен директор на компанията – Иван Шербанов. Присъединявайки се към екипа през 2008 г. като консултант, през годините г-н Шербанов преминава през шест различни оперативни и мениджмънт позиции в България и на регионално ниво в клъстъра Manpower SEE.

07.03.2023

Менпауър България обединява усилия с HR-общността и с държавните институции в проучването HR Screening 2023

Manpower България, в партньорство с Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и Агенция по заетостта, стартира традиционното си национално годишно проучване „HR Screening“ за 2023 година.

03.02.2023

Месец февруари в Manpower стартира с ексклузивно събитие за партньори - Leadership Eve

Тази сряда, 1-ви февруари, имахме удоволствието да поканим партньори и колеги, споделили устойчиви практики с нашата аудитория и допринесли с експертиза и опит в екосистемата ни от формати – рубриките “Попитахме експертите” и “В нашия фокус”, както и във видео подкаста ни Клуб HR Navigator на ексклузивното събитие под надслов Leadership Eve.

31.01.2023

Какво мотиватора служителите на инженерни позиции - Manpower България и Аутомотив Клъстер България отговарят на въпроса с таргетирано проучване

Автомобилният сектор беше сред най-засегнатите от Covid-19 пандемията, а възстановяването след нея продължи и през 2022 година. За да отговорят на наболели въпроси, зародили се в сектора още в този период, както и да предложат възможни решения, ManpowerGroup България и Аутомотив клъстер България проведоха таргетирано проучване сред служители на компании, членове на браншовата организация.

26.01.2023

Manpower Унгария – Новият член на MANPOWER SEE

На 15-ти декември 2022 г. Manpower Унгария официално стана част от клъстера Manpower SEE, добавяйки още 55 опитни HR експерта и пазар с огромен потенциал към портфолиото на компанията.

23.01.2023

Резултати от проучването на Manpower България "Заплати и допълнителни придобивки - тенденции" (SATR H1/2023)

Петото подред проучване на Manpower - “Заплати, придобивки и допълнителни бонуси – тенденции (SATR H1/2023)”, което прави обобщен анализ тенденциите и очакванията за нивата на възнаграждения, е вече факт. За целта на проучването анкетирахме 209 компании от различни сектори в страната, за да разберем нагласите им относно промяна във възнагражденията и придобивките и как външни фактори, като инфлация и текучество, повлияват на тези процеси.

26.12.2022

Екипът на Manpower България се обедини за поредна година в общата кауза да подари щастие

В навечерието на един от най-светлите и уютни празници, за втора поредна година Менпауър България избра да помогне на „Специално училище за ученици с увреден слух “Свети Иван Рилски“, гр. Търговище. След миналогодишната кампания с дарение на всички офис мебели и подаръци за децата по Коледа, и тази година всички от екипа на компанията се превъплътиха в ролята на Таен Дядо Коледа за децата, които написаха своите писма с желания за практични и необходими подаръци.

05.10.2022

След изключителния успех на пилотния проект – Java Academy на Manpower и Amadeus с второ издание

Глобалната технологична компания Amadeus се довери отново на опита на Manpower в процеса по подбор на новата доза таланти, които искат да развиват уменията си в IT сектора. След успеха на първото издание на Java Academy, която създадохме за иновативната компания, на 1 ноември стартираме нейното второ издание.

08.09.2022

Резултати от второто регионално проучване „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции“ (SATR 2022) от Manpower Югоизточна Европа

От началото на 2022 г. проучването SATR прерасна от регулярно само за България в регулярен регионален проект за всички държави в клъстера Manpower Югоизточна Европа – България, Сърбия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина. С него ние целим да идентифицираме тенденциите на пазара на труда и планираните промени в различните бизнес сектори в Югоизточна Европа.

15.08.2022

JAVA TRAINEESHIP е най-новата инициатива за обучение на ИТ специалисти в България

Java Traineeship е най-новият специализиран курс за ИТ специалисти и любители на програмирането, разработен от Manpower България и flatexDEGIRO.

05.07.2022

Manpower България официално откри новия си централен офис в София в компанията на партньори и приятели

В последната вечер на месец юни, екипът на Manpower България посрещна своите колеги и партньори на празничен коктейл по случай откриването на новия офис на компанията в София.

21.06.2022

Резултати от проучването на Manpower България „Заплати и допълнителни придобивки - тенденции" (SATR H2/2022)

Повечето бизнес сектори планират повишения на работните заплати между 6 и 10%. 62% от работодателите планират промени и в допълнителните придобивки за техните служители.

28.05.2022

Кариерните очаквания на младите таланти 2022 - Резултати от проучването на Manpower България

Възможности за кариерно развитие, получаване на нови знания и добри междуличностни отношения на работното място са сред основните желания и очаквания от студентите и представителите на генерация Z.

12.05.2022

Manpower София с нов бутиков офис в GORA-та

Последният работен ден от седмицата за екипа на Manpower България е и първият работен ден в новия централен офис на организацията в София. Бизнес център GORA се превръща в дома на нашата компания, предлагащ удобна и комуникативна локация в непосредствена близост до Paradise Center и изцяло отговарящ на вижданията и кредото на Manpower SEE.

01.04.2022

Първото регионално проучване „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции“ (SATR 2022) от Manpower Югоизточна Европа

След като проучването SATR вече стана регулярно в България и първото регионално “Заплати и допълнителни придобивки – тенденции“ (SATR H1/2022) вече е факт. В него се включиха всички държави от Manpower Югоизточна Европа – България, Сърбия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина. То има за цел да анализира и идентифицира промените и тенденциите в заплащането и допълнителните придобивки на служителите. Проучването служи и за сравнение между петте държави в клъстера и различните бизнес сектори.

30.03.2022

HR BOOTCAMP – Следващата рекрутмънт академия на Manpower България стартира

Следващата рекрутмънт академия на Manpower България HR Bootcamp 2022 е създадена в отговор на постоянно променящия се пазар на труда, нуждите на компаниите и талантите, осезаемия недостиг на HR професионалисти в различните индустрии и активния интерес от страна на нашите клиенти.

28.03.2022

Споделяне и анализ на резултатите от ежегодното HR Screening проучване по време на третия епизод на Клуб HR Navigator

Наблюдава се осезаем недостиг на HR практици на пазара на труда. Почти единодушни са, че по-кратката работна седмица би подобрила баланса между работа и личен живот и продуктивността на хората На 26 март се проведе третият епизод на HR Navigator – HR Screening 2022 – (Р)Еволюция в човешките ресурси. По време на живото излъчване споделихме резултатите от ежегодното проучване HR Screening, а заедно с гостите от Coca Cola HBC, Lidl, MentorMate и Sentia Group коментирахме проучването в детайл, както и спецификите в техните професии и предизвикателствата, които срещат HR професионалистите от тези компании и индустрии.

22.02.2022

Новаторство в действие: Manpower Югоизточна Европа въвежда 4-дневна работна седмица за всичките си служители

След успешното преминаване на 4-месечния пилотен проект и положителното въздействие, което той имаше върху продуктивността и благосъстоянието на служителите, Manpower Югоизточна Европа официално обяви въвеждането на 4-дневна работна седмица за представителствата си в България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения.

15.01.2022

Резултати от проучването на Manpower България „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции” (SATR H1/2022)

В повечето бизнес сектори в страната се очакват повишения на възнагражденията. Целта на работодателите е по този начин да запазят текущите таланти в организациите си.

10.01.2022

HR Navigator - новият дискусионен клуб на Manpower България за необятния свят на човешките ресурси

През новата година стартира и новата ни инициатива - Клуб HR Navigator, част от иновативния проект на Sofia Tech Park - Clubhouse и създаден от Manpower България. Веднъж месечно ще организираме събития в Clubhouse с цел да споделяме с аудиторията важни и интересни теми от света на човешките ресурси, работата с хора и организации и да предлагаме експертни съвети, идеи и предложения за всички работодатели, служители и търсещи работа.

24.12.2021

Повод за двоен празник: Manpower България на 15 години или едно по-разчупено коледно парти

2021 г. е към своя край и ние изпращаме още една година, изпълнена с успехи, рекорди, премеждия и научени уроци. През тази година Manpower България навърши 15 години откакто стартира дейността си на българския пазар. Гордеем се с всичко постигнато през изминалите години и гледаме напред към всички бъдещи инициативи и партньорства, които ще създадем по пътя си.

23.12.2021

Hidden Santa - Manpower SEE се обединяват в обща кауза да подарят щастие на нуждаещите се

Тази зима и за предстоящите празници, Manpower България с колегите от Manpower Сърбия, Словения, Хърватска и Босна и Херцеговина се включиха заедно в благотворителната инициатива Hidden Santa, която има за цел да зарадва с подаръци деца в неравностойно положение.

20.12.2021

Проучване за текучеството на персонал през 2021 година: Резултати

Общото текучество в страната през 2021 г. е по-високо от това през 2020 г.; По-високото предлагано възнаграждение в друга компания е основната причина за доброволна смяна на работата.

16.12.2021

Два водещи световни гиганта обединяват усилия в България: Java Academy на Manpower и Amadeus

Краят на 2021 г. бележи началото на един вълнуващ проект, създаден от съвместните усилия на екипите на Manpower България и Amadeus – глобалната технологична компания, една от най-бързо развиващите се у нас, която предоставя решения за компаниите в туристическата индустрия. Проектът „Java академия“ има за цел да даде възможност на талантите без или с малък опит в IT сектора за летящ кариерен старт.

16.11.2021

Проучване за идентифициране на нивата и факторите за текучество на персонал в различните бизнес сектори в страната през 2021 г.

Добрата информираност на компаниите е ключова за тяхното стратегическо планиране и добро пазарно позициониране. С настоящето проучване, екипът на Manpower България цели да идентифицира нивата на текучество на персонал в страната, както и основните фактори за текучество на хора през 2021 година.

29.09.2021

Нагласите на складовите работници при търсене на работа – блиц проучване на Manpower България

Складовите служители отчитат размера на възнаграждението като основен мотиватор при избора на работа; онлайн платформите за работа са най-използваният канал при търсенето.

06.09.2021

Проучване на Manpower България „Четвъртата вълна на COVID-19

Компаниите и заетите в страната очакват ново замръзване на бизнеса до края на годината; работодателите обмислят мерки как да запазят служителите си.

18.08.2021

Оценка на предизвикателствата пред българския бизнес

Manpower България в партньорство с Ironbridge Associates предлага редица иновативни решения за хора, процеси и технологии, които движат трансформацията, устойчивостта и оптимизацията на процесите. Глобалната пандемия ускори нуждата от промяна и в резултат на това наложи промяна на оперативните модели и връзката им с хората, процесите и технологиите.

05.08.2021

Ефекта на дигитализацията върху подбора на персонал – Digital Recruiting стратегии и ролята на рекрутъра в новата среда

Както всичко през 21-ви век, набирането на персонал става все по-дигитално. Работодателите, които искат да привлекат най-добрите таланти, се обръщат към стратегии за дигитален подбор, за да се откроят от тълпата, намерят подходящите кандидати за своя екип и да направят работата на своите HR екипи ефективна.

05.07.2021

Резултати от проучването на Manpower България „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции” (SATR H2/2021)

Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината.

02.07.2021

Manpower Bulgaria победител в категория „HR Услуги“ на Employer of Choice Awards 2021

На 30 юни 2021 г. за втора поредна година се проведе церемония по награждаване на победителите в Employer Of Choice Awards. На церемонията присъстваха над 70 специалисти, грижещи се за изграждането и поддържането на работодателската марка на някои от най-активните работодатели в България. Над 50 уважавани компании бяха номинирани и участваха с над 100 проекта в 14 категории.

16.06.2021

Успешно първо издание на новата „IT Recruitment Академия“ на „Manpower България“

Тази седмица приключи първото издание на IT Recruitment Academy на Manpower България, в която петима участници се потопиха в дълбините на подбора на кадри в ИТ сферата. В рамките на месец целодневната академия пресъздаде работната среда на един IT Recruiter и чрез конкретни бизнес казуси даде възможност на обучаващите се да добият реален работен опит.

28.05.2021

Стартираме SATR 2021 - Какви промени във възнагражденията и придобивките се планират за втората половина на 2021г. ?

Настоящото проучване "Salary & additional benefits - trend research" цели да идентифицира общите нагласи на работодателите по отношение на възнаграждения и придобивки за втората половина на 2021 година.

19.05.2021

Кариерните очаквания на младите таланти - резултати от проучването на Manpower България

Какво очакват студентите от бъдещите си работодатели, за да останат в страната? Дългосрочна заетост, възможности за кариерно развитие и мотивиращи лидери.

29.04.2021

Кариерните очаквания на младите таланти - резултати и перспективи

На 19.05 в рамките на онлайн дискусия ще представим и коментираме с HR лидерите на Telus International Europe, Coca Cola HBC, Lidl България, Nova Broadcasting Group,Тук-Там, Unicredit Bulbank и Nestle резултатите от последното ни проучване, посветено на нагласите на българските студенти.

26.04.2021

Ironbridge Associates и Manpower България изграждат Centre of Excellence за споделени услуги

Като следваща стъпка в развитието на партньорството си Ironbridge Associates Limited и Manpower България обявяват изграждането на Centre of Excellence за споделени услуги.

30.03.2021

Инвеститорите в страната определят бизнес климата като добър, но очакват по-голяма подкрепа от страна на държавата

Ново проучване на Manpower България показва, че според 52% от мениджърите на компании, които са направили значителни инвестиции и са открили нови работни места през последните четири години, инвестиционният климат в България е добър, а една трета от тях го определят като отличен.

15.03.2021

Липсата на кадри и текучеството продължават да са най-голямото предизвикателство пред HR практиците

Manpower България провежда редица изследвания, свързани с управлението на човешкия капитал в страната. В постоянно променящата се среда на пазара на труда високата информираност и отлично познаване на новите тенденции и установени практики, както и споделянето на опит са от ключово значение за успеха на всеки бизнес.

09.03.2021

Предстои 19-тото издание на "Мениджър за един ден"

“Мениджър за един ден” е една от най-значимите инициативи на JA Bulgaria, която цели да даде начало на кариерната реализация на ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години, като ги запознава с реалната работа в компании и организации от цялата страна в рамките на един ден. Ежегодно в инициативата се включват над 2000 ученици и студенти като над 1000 биват наети от избраните от тях компании, институции и организации в цялата страна.

26.02.2021

Геймификация на HR Процеси – предстоящо събитие на 18-ти март 2021 г.

Геймификацията на работното място и тази в HR процесите е нова тенденция, в чието разпространение на Българския пазар имаме удоволствието да сме пионери.

23.02.2021

Проучване на бизнес тенденциите в резултат на COVID-19 пандемията

Вече 11 месеца България се намира в необичайна ситуация, предизвикана от COVID-19 кризата. В това време бяха изложени различни тези и мнения за това как пандемията влияе на компаниите, какви са най-честите техни реакции и кои са актуалните тенденции на пазара на труда.

22.02.2021

Подписване на стратегическо партньорство с Another Point Advisors

Започване седмицата с новината за подписването на споразумение за партньорство между Manpower България и консултантската компания Another Point Advisors /АPА/, специализирана в областта на бизнес консултирането и провеждането на обучения за повишаване на квалификация.

10.02.2021

Нововъведения в портфолиото ни - Геймификация, психометрични профили, HR проучвания в реално време с Assert International

В отговор на новата работна действителност в Manpower България разширяваме портфолиото си с широк спектър от високотехнологични решения и методологии в областта на проучването, оценката и развитието на таланти чрез услугите на Assert International.

03.02.2021

Ново стратегическо партньорство с Ironbridge

Съгласно обявеното днес споразумение между Ironbridge Associates и Manpower Bulgaria, стартира стратегическо партньорство за развитие на услуги и нови методи на работа, които целят да подпомагат трансформацията на процеси в компаниите, да осигурят оперативна устойчивост и да отговорят на предизвикателствата на бързо развиващата се бизнес среда.