Вход

Попитахме Експертите

02.03.2023

Ясен Русев

Една ръка предприемачество и иновация – специфики в управлението и привличането на служители в стартъп компания

Стартъп компаниите, освен че обикновено предлагат нови, иновативни продукти, предлагат и една различна работна среда. С какво се характеризира тя, как понася една нишова компания турболентностите на последните две години и кои уроци носят те, споделя Ясен Русев, CEO на ESCREO.

Създали сте и предлагате по-различен, иновативен продукт с грижа за природата. Какви са предизвикателствата, съпровождащи лансирането на един по-нишов бизнес?

ESCREO е боя от ново поколение, която превръща всяка повърхност в бяла дъска като по този начин се грижи за природата, намалявайки значително употребата на хартия. Продуктът и компанията се стремят да бъдат все по-загрижени и целесъобразни към природата.

Предизвикателствата са безкрайни и всеки ден се сблъскваме с тях. Реализирането на български продукт на международния пазар е задача с повишена трудност, но и с много добри възможности. Последните години има много примери за български  компании, които развиват бизнес в чужбина, не само със софтуерни продукти. Основно предизвикателство при хардуерните решения и физическите продукти е дистрибутира.

Акцент в нашата работа е да идентифицираме правилните партньори и дистрибутори, да изградим доверие и да ги убедим, че ESCREO е достатъчно добра като качество, бранд и позиция на пазара компания. Продуктите, които произвеждаме, са много нишови и това ни дава възможност да израстнем и да обхванем голям пазарен дял.  

Как се отразиха на компанията и на работните процеси несигурните времена от последните две години и какви са уроците, които научихте?

Индустрията със създаване на креативни пространства претърпя сериозен срив покрай ковид пандемията –  големите офис сгради и собствениците на фирми спряха да работят или трансформираха работата си от вкъщи. За много кратко време от голям пик претърпяхме спад в продажбите и това е един от минусите да се развиваш в много нишов пазар, когато разчиташ единствено на него. Ние се борихме да оцелеем и успяхме, сега наваксваме загубите и затвърждаваме положението си.

Екипът ни намаля до 7 човека, но сега подпомагаме дейността си чрез външна аутсорсинг компания за маркетинг услуги и  външен партньор за склад. Уроците, които искам да споделя е, че трябва да вярваш в това, което правиш и да предаваш тази вяра и кураж на хората, с които работиш, да си постоянен и да имаш истински добър екип. Човек трябва да е подготвен за сътресения и да има алтернативи, за да може да компенсира и да устои в момент на криза. Истината е, че красотата на стартъп бизнеса се крие в постоянните предизвикателства.

Плюсът е, че в момент на криза се открива възможността за допълнителни дейности. При ускорен растеж се допускат грешки и когато няма буферен ресурс е трудно да лавираш и управляваш процеса. Използвахме момента, в който бяхме намалили обема, за да структурираме работата си - интегрирахме ERP система, която свързахме със сайта и складовете, с които работим. Изградихме автоматизиран процес, който сега ни помага повече. Променихме фокуса и гледната си точка, така че да използваме времето да се подобрим и в бъдеще да минимализираме загубите, брака, обърканите поръчки.

Сега всичко се случва по-лесно и по - успешно. Справяме се с бързите темпове и изисквания на пазара чрез качествените продукти и скоростта на изпълнението, така че да се затвърдим като лидер за Европа и региона на ЕМЕА, а плановете ни са да се наложим и като световен бранд. Успяхме да привлечем ключов играч от Великобритания за нашия екип, така че като опитен експерт в бизнес развитието на иновативни бои, допринася за нашето разпознаване и продажби на все повече пазари.

Качество vs количество - по какъв начин се различава работата в стартъп компаниите с малки екипи от тази в големи организации с хиляди служители?

Много е различно, аз никога не съм бил част от голяма корпорация, но общувайки с наши клиенти се забелязват разликата в  отдадеността на всеки един служител. В малка компания с таланти до 15 човека, всеки е ценен и се усеща като ядро, което има една обща цел и допринася за нея.