Вход

Попитахме Експертите

08.03.2022

Елисавета Белобрадова

За мултитаскинг жените, при които положението е „Майко мила!“ Какво е да си майка на три деца, бизнес дама, политик и човек на изкуството, при това –едновременно?

Днес е 8-ми март – Международен ден на жената – празник на всички жени, майки, бизнес дами. Какво по-тематично от това да поканим човек, професионалист и в трите направления. Представяме Елисавета Белобрадова – народен представител, съосновател на „Майко Мила“ и „Оле Мале“ и лицето зад атрактивната персона Letiashtata Kozzila Erato. С нея си говорим за това какво е да си жена в политиката, как се жонглират няколко професии, професия ли е да си майка и какво е да си жена в България.

Честит празник на всички дами и приятно четене!

 

Поглеждаме към Вашето портфолио от занаяти и начинания и първата дума, която ни идва наум е “мултитаскинг“. Как се справяте с балансирането на безкрайните работни ангажименти и пълноценния личен живот?

Не се справям. Всеки, който казва, че се справя, или не казва истината, или има изключителен потенциал, надхвърлящ обикновените човешки възможности. В служебен план разбрах, че ако народният представител подходи съвестно към работата си, неговите задължения са безкрайни. Участия в заседания, разработване на законопроекти, участие в комисии, срещи с граждани, неправителствени организации, оказване на помощ на отделни лица, решаване на индивидуални проблеми. Човек няма време едно яйце да си свари. Сега още повече започвам да ценя времето, което мога да отделя на близките си. Най-тежко ми е, че нямам време да спортувам и това се отразява на здравето ми.

 

От Летяща Козила и „Майко мила“ до Елисавета Белобрадова в политиката – как се зароди любовта и към двете и какви са допирните точки, които ви позволяват да сте успешна?

Винаги съм обичала политиката и съм смятала, че политиците притежават свръхкачества. Като бях малка, в моите очи политиците бяха нещо от рода на Анджелина Джоли или Мария Кюри, и идвах пред входа на Народното събрание, за да събирам автографи от тогавашните народни представители. Винаги съм била изключително ангажирана политически като гражданин и влизането ми в политиката е естествено продължение на всичко, което съм правила дотук.

Любовта ми към фондацията "Майко Мила" е от друг тип. Връзката ми с каузата е осъзната отговорност към хората, на които помагаме. Както в политиката, децата са основен фокус на работата ми, а няма как да помогнеш на едно дете, без да помогнеш на неговите родители. Имало е месеци, в които сме работили денонощно, мъкнали сме кашони, зареждали сме базари, етикетирали сме играчки и какво ли още не. Това е онзи тип любов, която поглъща цялото ти време и енергия, за да произведе нещо (надявам се) пълноценно.

 

Изпълнявате много роли в живота си, затова Ви питаме има ли професии и дейности, забранени за жени и обратното – такива, в които на мъжете не им е мястото?

Истински вярвам в еманципацията на личността независимо от пола и, когато опре до работа, не разсъждавам особено много в посока мъже-жени. Всеки има право да се пробва в това, което му е интересно, с времето си проличава дали ще се провали заради своята емоционалност, мързел, прекалена емпатия или пък липса на такава. Трябва да призная, че имам наблюдения, че мъжете не напредват особено добре в художествената гимнастика.

 

Професия ли е да си жена?

Не. Професия е да си шлосер. Истината е, че откакто е създадена държавата, българската жена няма ден, в който да не е работила. И като имам предвид работила, била е рамо до рамо на полето с мъжа и винаги е добавяла към благата на семейството и едновременно с това се е грижила за децата и дома. Ние в България не познаваме култура, в която жената да си седи вкъщи и само да си гледа децата. Едновременно с това сме и майки. Аз се опитвам да бъда криво-ляво добра майка, но понякога е трудно, признавам си. То не, че да си жена е лесно, особено в 9 сутринта в пленарната зала на Народното събрание. Майка не е професия, но народен представител е. Изключиелно предизвикателство е да можеш да се справяш и с двете. Много мразя да използвам думата „балансирам“.

Мисля, че по случай 8-ми март трябва да преосмислим клишетата, че да си жена или майка е професия. Докато продължаваме да се изразяваме по този начин бъркаме различните роли на женската личност в живота и не стимулираме жената да се развива като професионалист в реалните професионални поприща. Професия е да си народен представител – това ми е професията, а иначе съм и жена, и майка.

 

Комуникирате с много жени от различни части на страната, с различна история и житейски път. Как една жена измерва успеха си?

Доста от жените, с които комуникирам, изобщо нямат време да прилагат дадена скала или мерна единица за измерване на успеха. Може би защото са изморени. Мисля, че успеха както при мъжете, така и при жените е въпрос на вътрешно усещане. Но жените са по-склонни да умаловажават това, което са постигнали до тук и затова чувството за успех трудно идва при тях. Аз лично предпочитам така и да си остане – винаги съм предпочитала и в работата си, и в свободното си време да комуникирам с хора, които не се мислят за звезди в професията си, нито пък в личния си живот. В днешния свят е много модерно да се проповядват философии как трябва да изтъкваме колко сме успешни, да вярваме в себе си и да се мислим за уникални, но аз по-скоро съм почитател на здравия разум и реалната оценка на постиженията на един човек.

 

На днешния специален ден – този на жените, кажете ни какво е да си жена в днешно време в България.

- Супер е да си жена в България в момента, нещата са се променили особено много в посока споделянето на битовите задължения. Жените имат възможност да се развиват професионално, свободно, живеем в демократична държава. Имаме всички права, които са ни необходими, за да бъдем пълноценни граждани. Разбира се, в някои сфери все още наваксваме, но това са процеси, които няма как да се случат изведнъж. По-скоро на днешния ден ми се иска да се замислим какво е да си жена в Украйна в момента. Там всичко, което жените са градили с години – професия, семейство, дом – всичко е разбито, затова се обръщам към всички български жени на днешния празник – подкрепете украинските жени, подкрепете Центъра за бесарабски българи, направете го с финансова помощ или по друг начин. На последния ми пост във фейсбук събитието ONE NIGHT STAND можете да видите банковата сметка и останалите необходими данни.