ЗАПЛАТИ, ПРИДОБИВКИ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ БОНУСИ – ТЕНДЕНЦИИ (SATR H2/2023)
Back

ЗАПЛАТИ, ПРИДОБИВКИ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ БОНУСИ – ТЕНДЕНЦИИ (SATR H2/2023)

За целта на проучването анкетирахме 253 компании от различни сектори в страната, за да разберем нагласите им относно промяната във възнагражденията и придобивките и как външни фактори като инфлация и текучество повлияват на тези процеси. С цел да обрисуваме обща картина на предстоящите тенденции в бизнеса, попитахме компаниите и за техните нагласите спрямо драстични промени, които те планират за своите служители.

Най-висока активност проявиха компании от секторите „Производство“, „Информационни технологии“ и „Търговия и бързооборотни стоки“.

С помощта на данните, които събрахме и разгледахме детайлно, идентифицирахме една от главните цели на компаниите, а именно задържане на текущите работещи в организациите, както и създаване условия за привличане на нови подходящи специалисти. По-голямата част от бизнесите споделят високи нива на текучество до този момент в организациите си.

Според данните, няма очаквания за драстично покачване на възнагражденията в повечето сектори в страната, тъй като повечето промени и увеличения бяха изпълнени през първото полугодие на 2023, със средно увеличение до 13% - 15%. Въпреки тази тенденция, малка част от бизнесите обмислят редуциране на допълнителните стимули и бонуси за второто полугодие на 2023.

Разглеждайки данните по сектори, процентът инфлация е важен външен фактор, който влияе на решенията за промяна на възнагражденията. Относно процентовото увеличение на възнагражденията на служителите, компаниите индикират увеличения в първото полугодие на 2023, като тенденция за намаляване на такива почти не се забелязва. Отново засегнахме и темата за текучеството на персонал като ключова, като най-високи проценти се забелязват в сектора “Търговия и бързооборотни стоки”.

Предвид големия интерес към резултатите от проучването, посветихме юлския епизод на HR Navigator. На 19.07 в студиото на Club House, Мария Динева от екип „Business Intelligence“ към Assert International България представи данните от анкетата в компанията на Милена Балевска, Директор Човешки ресурси - Заплащане и Администратиране - Pontica, Ивелина Петкова, Business Development Manager от Manpower България, както и Наталия Шишкова - Георгиева, Изпълнителен Директор в AIBEST.

Kоментирахме какви са очакваните промени във възнагражденията, бонусните системи и допълнителни придобивки за втората половина на 2023 г. Запис на епизода може да гледате директно в YouTube канала ни.

За повече информация, в детайли може да видите пълния доклад тук: SATR H2/2023 Report

Други новини

news

Промени в ръководството и нов консултативен борд за позициониране на работното място за бъдещ успех

- BOSQAR INVEST обявява промяна в ръководството на своята HR вертикала, Workplace.
- Александър Хангимана се оттегля от поста главен…
Workshop: Силата на обратната връзка

Workshop: Силата на обратната връзка

Обратната връзка е един от най-ценните инструменти за всяка компания, която се стреми към устойчив растеж и развитие. В условията на динамична бизнес…
SATR H2

Увеличение на заплатите и стабилност на бизнеса в България през втората половина на 2024 година

В проучването, което проведохме съвместно с Assert International България, през юни и юли 2024 година, се разкриват ключови тенденции в заплатите,…
loading-gif