SATR H2
Back

Увеличение на заплатите и стабилност на бизнеса в България през втората половина на 2024 година

В проучването, което проведохме съвместно с Assert International България, през юни и юли 2024 година, се разкриват ключови тенденции в заплатите, допълнителните придобивки и бонусите. С 212 компании респонденти от различни бизнес сектори, анализа предоставя детайлна картина на текущите и планираните промени във възнагражденията и придобивките през втората половина на годината. 

Ключовите резултати показват, че близо 75% от анкетираните компании са увеличили заплатите на своите служители през първата половина на 2024 година, като основните причини за това са инфлацията, стремежът към задържане на ключови служители и нуждата от изравняване на възнагражденията с пазарните нива. Увеличенията в заплатите са били най-често еднократни, в диапазона 6% до 10%. 

Планирани промени за Н2 2024 

Повечето компании (около 77% от респондентите, включили се в анкетата) споделят, че не планират нови увеличения на заплатите през втората половина на годината. Тези резултати подчертава стабилността в установените практики за индексация на възнаграждения поне веднъж годишно.  

Малък дял от компаниите (16.5%) планират промени в допълнителните придобивки, като най-често се добавят ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване и спортни карти. 

Ръст, стабилност и предизвикателства 

Проучването показва умерен растеж в броя на служителите - при 42% от анкетираните компании, като по-голямата част от тях са увеличили персонала си с до 5%. Половината от компаниите не планират допълнителни разраствания в екипите, а други 31.1% предвиждат увеличение на работната сила до края на годината. 

Основните предизвикателства пред работодателите включват задържане на служителите и справяне с конкуренцията по отношение на възнагражденията. Въпреки това, тенденциите показват устойчив и балансиран подход в управлението на ресурсите, като компаниите се стремят да поддържат конкурентоспособност на трудовия пазар. 

Проучването предоставя ценна информация за стратегическото планиране на бизнеса в България. Въпреки икономическите предизвикателства, работодателите продължават да следват устойчиви и стабилни практики в управлението на възнагражденията и ресурсите си, което допринася за дългосрочната конкурентоспособност на пазара на труда. 

За повече информация и подробна консултация може да се свържете с нашите експерти ТУК.

 

Други новини

news

Промени в ръководството и нов консултативен борд за позициониране на работното място за бъдещ успех

- BOSQAR INVEST обявява промяна в ръководството на своята HR вертикала, Workplace.
- Александър Хангимана се оттегля от поста главен…
Workshop: Силата на обратната връзка

Workshop: Силата на обратната връзка

Обратната връзка е един от най-ценните инструменти за всяка компания, която се стреми към устойчив растеж и развитие. В условията на динамична бизнес…
Student Study

Кариерните очаквания на младите таланти - Student Study 2024

За четвърта поредна година проведохме съвместно проучване с Assert International Bulgaria, посветено на кариерните очаквания на младите таланти -…
loading-gif