СРЕДНАТА ОЦЕНКА НА БИЗНЕС КЛИМАТА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2023 ГОДИНА Е 3.61 ОТ МАКСИМАЛНИ 5
Back

СРЕДНАТА ОЦЕНКА НА БИЗНЕС КЛИМАТА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2023 ГОДИНА Е 3.61 ОТ МАКСИМАЛНИ 5

Като начало на партньорството си в страната Manpower България и Sotheby’s International Realty България проведоха проучване на нагласите на нови и настоящи инвеститори по отношение на климата за развитие на бизнеса и работещите през 2023 година. Поръчано от тях, проучването бе изпълнено от Assert International България, а партньор в разпространението беше Sofia Invest.

Поканени за отговор в проучването бяха работодатели, инвестирали в България през последните пет години. Включиха се 118 респонденти от общо седем бизнес сектора: автомобилна индустрия; наука и образование; производство; банкиране, финанси и застраховане; центрове за споделени услуги; информационни технологии; търговия и бързооборотни стоки.

Ключовите изводи от анализа „Оценка на българския бизнес климат за инвестиции" са:

  • Средната оценка на бизнес климата в България през 2023 година е 3.61 от максимални 5.
  • На пазара на недвижимите имоти в централните градски райони и престижните квартали имотите се продават бързо, докато в други райони с неизградена инфраструктура има забавяне на продажбите.
  • Оценката на бизнеса относно обезпечаването с човешки капитал е средна към ниска (2.9 от 5), основно поради трудностите с привличането и задържането на квалифицирани специалисти.
  • В сравнение с други източноевропейски страни, респондентите посочват България като по-добрата дестинация за инвестиции.
  • На пазара на недвижими имоти има актуални проекти за ново строителство на привлекателни локации, където инвестицията може да донесе печалба от 20 до 40% в сравнително краткосрочен план.
  • Половината от респондентите планират да разширят размера на инвестициите си в страната през тази и следващата година.

На 12-ти Октомври се проведе събитие за представяне и коментирани на резултатите

В рамките на ексклузивното събитие  за представяне на резултатите се проведе и панелна дискусия с модератор Мария Стоева, Директор за България на Assert International и Директор „Продажби и бизнес развитие“ в Manpower България и панелисти Иван Шербанов, Изпълнителен директор на Manpower за България, Северна Македония и Косово, Христо Ангелков, Изпълнителен директор на Sotheby`s International Realty България и Виктор Гусев, Началник отдел „Инвестиционен анализ“ от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

Освен коментар върху данните от проучването, в разговора участниците споделиха личния си опит от работата с инвеститори, заедно с прогнози и съвети за предстоящата календарна година за компаниите, планиращи разрастване на дейността и инвестиционните си проекти.

Пълният текст на проучването може да намерите тук.

Други новини

news

Промени в ръководството и нов консултативен борд за позициониране на работното място за бъдещ успех

- BOSQAR INVEST обявява промяна в ръководството на своята HR вертикала, Workplace.
- Александър Хангимана се оттегля от поста главен…
Workshop: Силата на обратната връзка

Workshop: Силата на обратната връзка

Обратната връзка е един от най-ценните инструменти за всяка компания, която се стреми към устойчив растеж и развитие. В условията на динамична бизнес…
SATR H2

Увеличение на заплатите и стабилност на бизнеса в България през втората половина на 2024 година

В проучването, което проведохме съвместно с Assert International България, през юни и юли 2024 година, се разкриват ключови тенденции в заплатите,…
loading-gif