СПОДЕЛЯНЕ И АНАЛИЗ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЕЖЕГОДНОТО HR SCREENING ПРОУЧВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ТРЕТИЯ ЕПИЗОД НА КЛУБ HR NAVIGATOR
Back

СПОДЕЛЯНЕ И АНАЛИЗ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЕЖЕГОДНОТО HR SCREENING ПРОУЧВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ТРЕТИЯ ЕПИЗОД НА КЛУБ HR NAVIGATOR

HR Screening проучването на Manpower България се провежда за втора поредна година и в него взеха участие над 130 HR професионалисти в страната. Целта на проучването е да открие и анализира основните отговорности и актуални предизвикателства, които HR специалистите срещат по време на ежедневните си задължения или при подбора на кадри. По този начин ние можем да предложим подходящи и ефективни решения на организациите за оптимизирането на техните HR процеси и отдели.

Три основни ключови изводи от проучването са:

  • Съществено по-малко в сравнение с миналата година са компаниите, които работят без специализирани вътрешни HR звена.

Едва 5% от респондентите са посочили, че нямат обособено HR звено в организацията, сравнено с 11%, посочени миналата година. 66% от компаниите, отразени в проучването, споделят, че техните HR звена се състоят от между 1 и 5 служители. Основните функции на HR практиците в страната са подбор, администриране и вътрешна комуникация, но и често пъти точно подбора и администрирането на хората са функции, които компаниите поверяват на външен доставчик на услуги.

  • Осезаемият недостиг на специалисти по привличане на хора намира отражение във всички бизнес сектори.

Едни от най-търсените роли на пазара на труда през 2022 г. са тези на специалистите по човешки ресурси. Недостигът на HR практици беше наблюдаван и през миналата 2021 г. В кои направления обаче е най-трудно привличането на HR таланти? Данните показват, че най-голямо предизвикателство е привличането на рекрутмънт специалисти (41%), последвани от специалистите по IT подбор (26%) и employer branding практици (12%). Едва 2% споделят, че не срещат затруднения при привличането на HR професионалисти.

  • По-голяма част от специалитите в HR средите смята, че по-кратка работна седмица би се отразила положително както на компаниите, така и на техните екипи.

След новината, че Manpower България, заедно с колегите от Manpower Югоизточна Европа, преминава в 4-дневен режим на работа, интересът от страна на множество професионалисти и компании към тази практика беше изключителен. Затова решихме да проучим нагласите на респондентите в HR Screening 2022. 79% от хората смятат, че продуктивността на служителите, както и баланса между работата и личния живот биха могла да се подобрят при въвеждането на по-кратка работна седмица.

Резултатите от проучването също показват, че функциите подбор и привличане на кадри са най-голямото предизвикателство за специалистите в сектора, отчетено от 56% от всички респонденти. От друга страна, администрирането на хора носи със себе си най-малко трудности за 54% от респондентите. Manpower България показва, че все повече компании намират за удачно използването насистеми и автоматизирани решения в тази посока, което от своя страна освобождава време за по-стратегическите HR функции.

Manpower България постоянно се ангажира с различни проучвания, свързани с човешкия капитал и пазар на труда в България. В постоянно променящата се среда на пазара високата информираност и детайлно познаване на новите тенденции и установени практики, както и споделянето на опит, са от ключово значение за успеха на всеки бизнес.

Цялото проучване и разбивка по отделните бизнес сектори може да намерите тук:

HR_Screening_2022_BG.pdf

Други новини

news

Промени в ръководството и нов консултативен борд за позициониране на работното място за бъдещ успех

- BOSQAR INVEST обявява промяна в ръководството на своята HR вертикала, Workplace.
- Александър Хангимана се оттегля от поста главен…
Workshop: Силата на обратната връзка

Workshop: Силата на обратната връзка

Обратната връзка е един от най-ценните инструменти за всяка компания, която се стреми към устойчив растеж и развитие. В условията на динамична бизнес…
SATR H2

Увеличение на заплатите и стабилност на бизнеса в България през втората половина на 2024 година

В проучването, което проведохме съвместно с Assert International България, през юни и юли 2024 година, се разкриват ключови тенденции в заплатите,…
loading-gif