РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОУЧВАНЕТО НА MANPOWER БЪЛГАРИЯ "ЗАПЛАТИ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРИДОБИВКИ - ТЕНДЕНЦИИ" (SATR H1/2023)
Back

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОУЧВАНЕТО НА MANPOWER БЪЛГАРИЯ "ЗАПЛАТИ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРИДОБИВКИ - ТЕНДЕНЦИИ" (SATR H1/2023)

С най-висока активност в анкетата бяха компании от сектора на „Производството“, „Информационните технологии“ и „Търговията и бързооборотни стоки“.

С помощта на регулярното проучване идентифицирахме една от главните цели на компаниите, а именно задържане на текущите работещи в организациите, както и създаване условия за привличане на нови подходящите специалисти. Това е и причината компаниите, непроменили възнагражденията си през 2022, да компенсират разликите с повишения през първото полугодие на 2023 за своите служители. 

Данни за сектор „Производство“ сочат, че голяма част от компаниите планират покачване във възнагражденията си с 6% до 11%. И тук, главната цел на бизнесите е, чрез финансов стимул, да задържат настоящите си служители и да представят себе си като атрактивни работодатели за потенциални таланти в сферата. Подобна е ситуацията и за компаниите от секторите „Информационни технологии“ и  „Търговия и бързооборотни стоки“, които планират да увеличат възнагражденията си с 6% до 10%, макар и в по-малък мащаб. Един от факторите, повлияли на промените, е високият процент инфлация, който остава релевантен и през 2023.

Поради големия интерес към резултатите от проучването на тях посветихме и първия епизод за на HR Navigator 2023г. На 21.01.23 Мария Динева от екип „HR Проучвания“ в Manpower България представи в детайли данните от анкетата и в компанията на Милена Караилиева, Директор „Човешки ресурси“– Kaufland България, както и доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева, преподавател в Софийски университет и ръководител на магистърска програма по Приложна иконометрия и икономическо моделиране, коментирахме какви промени във възнагражденията, бонусните системи и допълнителни придобивки планират работодателите за първата половина на 2023 г. Запис на събитието може да гледате директно в YouTube канала ни.

Още за настъпилите и планираните промени може да научите в пълния доклад тук.  SATR2023 H1_BG.pdf

Други новини

news

Промени в ръководството и нов консултативен борд за позициониране на работното място за бъдещ успех

- BOSQAR INVEST обявява промяна в ръководството на своята HR вертикала, Workplace.
- Александър Хангимана се оттегля от поста главен…
Workshop: Силата на обратната връзка

Workshop: Силата на обратната връзка

Обратната връзка е един от най-ценните инструменти за всяка компания, която се стреми към устойчив растеж и развитие. В условията на динамична бизнес…
SATR H2

Увеличение на заплатите и стабилност на бизнеса в България през втората половина на 2024 година

В проучването, което проведохме съвместно с Assert International България, през юни и юли 2024 година, се разкриват ключови тенденции в заплатите,…
loading-gif