ПРОУЧВАНЕ ЗА ТЕКУЧЕСТВОТО НА ПЕРСОНАЛ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА: РЕЗУЛТАТИ
Back

ПРОУЧВАНЕ ЗА ТЕКУЧЕСТВОТО НА ПЕРСОНАЛ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА: РЕЗУЛТАТИ

Излязоха резултатите от най-новото проучване на Manpower България „Текучеството на персонала през 2021 г.“, което има за цел да анализира и идентифицира основните фактори за доброволно и общо текучество на служителите в България по време на изминалата година.

То беше реализирано чрез онлайн анкета, разпространена в дванадесет различни канали на комуникация и събираше респонденти през целия месец ноември. В него се включиха 256 компании, опериращи в 14 бизнес сектора на територията на цяла България.

43 процента от организациите, включили се в проучването, споделят, че общото текучество през 2021 г. е по-високо от това през 2020 г. Данните показват също, че по-добрите условия и финансови възнаграждения, предлагани от други компании, са причина номер едно за напускане на работа по инициатива на служителите през изминалата година. Това споделят над 85% от респондентите.

Други ключови резултати в анализа:

  • Едва един процент от анкетираните отбелязват, че Covid-19 пандемията е повлияла на доброволното текучество на пазара на труда.
  • Най-високо общо текучество се наблюдава в отдел „Производство“, докато най-високото доброволно текучество е отчетено в сфера „Телекомуникации“.
  • Отдел „Информационни технологии“ в нетехнологични компании отбелязва най-ниско общо текучество за 2021 г., а най-ниското доброволно текучество се наблюдава в сфера „Здравеопазване“, където едва 3,33% от служителите са избрали да сменят работното си място през изминалата година.

Проучването за текучество на персонала за 2021 г. е първото от редица бъдещи такива, които ще анализират тенденциите и ще идентифицират факторите за доброволно и общо текучество в компаниите на българския пазар. В рамките на следващите месеци предсто ипубликуване на сходни анализи в останалите пазари от клъстъра на Manpower SEE – Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения и Хърватска.

Цялото проучване може да намерите тук Turnover_Rate-BG.pdf

Други новини

news

Промени в ръководството и нов консултативен борд за позициониране на работното място за бъдещ успех

- BOSQAR INVEST обявява промяна в ръководството на своята HR вертикала, Workplace.
- Александър Хангимана се оттегля от поста главен…
Workshop: Силата на обратната връзка

Workshop: Силата на обратната връзка

Обратната връзка е един от най-ценните инструменти за всяка компания, която се стреми към устойчив растеж и развитие. В условията на динамична бизнес…
SATR H2

Увеличение на заплатите и стабилност на бизнеса в България през втората половина на 2024 година

В проучването, което проведохме съвместно с Assert International България, през юни и юли 2024 година, се разкриват ключови тенденции в заплатите,…
loading-gif