ПРОУЧВАНЕ НА БИЗНЕС ТЕНДЕНЦИИТЕ В РЕЗУЛТАТ НА COVID-19 ПАНДЕМИЯТА
Back

ПРОУЧВАНЕ НА БИЗНЕС ТЕНДЕНЦИИТЕ В РЕЗУЛТАТ НА COVID-19 ПАНДЕМИЯТА

За да разберем ефектите и последиците, които произтичат от пандемичната обстановка, проведохме специализирано проучване сред 217 служители на различни йерархични нива в компании от всякакви индустрии, размери и региони на страната. Целта на анализа е да изведе препоръки за по-нататъшни действия на работодателите като отговори на три основни въпроса:

  • Намаляват ли се разходите за труд?
  • Съкращават ли се работни места или се отварят нови?
  • Колко ефективен е бизнесът в справянето с кризата?

Обратно на много широкоразпространени мнения, статистиката е далеч от негативна. Част от ключовите изводи сочат, че около две-трети от компаниите в страната не са намалили разходите си за човешки ресурси чрез понижение на възнаграждения, отмяна на допълнителни придобивки или неплатен отпуск на служителите си. Също така данните показват, че са повече компаниите, които имат нужда от наемане на допълнителна работна сила, отколкото тези, които са освободили свои работници или служители.

В заключение 66% от анкетираните биха препоръчали своя работодател като желана компания за работа, дори в ситуацията на криза.

Уви, за COVID-19 пандемията все още не можем да говорим в минало време. 2020 също така ни показа, че наложените промени не могат да бъдат разглеждани като краткосрочни и че компаниите следва да се адаптират към силно променящата се ситуация с високи нива на непредвидимост в дефинирането си на цялостни стратегии. Препоръките на Manpower България към работодателите в тази продължаваща извънредна обстановка включват:

  • Активно използване на нетрадиционни решения за организация на ефективен работен процес, като даване на възможност за гъвкаво работно време и изнесено работно място; предоставяне на възможности за временна заетост; аутсорсинг на определени работни процеси към външни партньори и др.
  • Насочване на усилия към запазване на работодателската марка и инвестиране на ресурси в ефективни програми за подкрепа, съобразени с нуждите на служителите.
ПРОУЧВАНЕ НА БИЗНЕС ТЕНДЕНЦИИТЕ В РЕЗУЛТАТ НА COVID-19 ПАНДЕМИЯТА

Тези и други предложени мерки, обсъдени в цялостния доклад, целят да доведат до оптимизирани разходи, мотивирани и всеотдайни служители и конкурентна позиция на пазара.

Пълния анализ и насоки може да намерите тук. COVID-19-report-ManpowerGroup.pdf

Други новини

news

Промени в ръководството и нов консултативен борд за позициониране на работното място за бъдещ успех

- BOSQAR INVEST обявява промяна в ръководството на своята HR вертикала, Workplace.
- Александър Хангимана се оттегля от поста главен…
Workshop: Силата на обратната връзка

Workshop: Силата на обратната връзка

Обратната връзка е един от най-ценните инструменти за всяка компания, която се стреми към устойчив растеж и развитие. В условията на динамична бизнес…
SATR H2

Увеличение на заплатите и стабилност на бизнеса в България през втората половина на 2024 година

В проучването, което проведохме съвместно с Assert International България, през юни и юли 2024 година, се разкриват ключови тенденции в заплатите,…
loading-gif