Вход

Съвети за Кандидати

29.09.2022

Manpower Bulgaria

А сега накъде? Съвети за професионално ориентиране за завършващите студенти

Безгрижното лято вече е зад гърба ни, а есента е сезонът, в който много хора предприемат кариерни промени, включително за завършилите студенти потапянето в професионалния свят тепърва започва. Тази нова стъпка несъмнено крие в себе си множество въпроси, поводи за вълнение, а понякога дори и притеснение. Искате да работите по специалността си, но не знаете откъде да започнете? Притеснявате се, че нямате достатъчно опит? Не знаете в коя сфера искате да се развивате? Притеснявате се, че не сте достатъчно подготвени за интервюто? В тази статия споделяме с вас, младите таланти, полезни съвети за по-лесно и успешно професионално ориентиране.

 

Не позволявайте на друг да предопределя вашия кариерен път

Лесно е да се изгубите в съветите и предложенията на вашите приятели, родители и познати. Разбира се, няма нищо лошо да се вслушвате в тях, но не пренебрегвайте и собствените желания, цели и мечти. Вместо това отделете време да поразсъждавате как си представяте мечтаното работно място. Отговорете си на следните въпроси: Какво е нещото, което бихте правили с удоволствие? Заплащането или видът работа е по-важно за вас? Кои са качествата, които притежавате и които са довели до ваши минали успехи? Кои свои умения бихте искали да използвате и развивате всеки ден?

Подготвянето на такъв списък и отговарянето на тези въпроси със сигурност ще ви помогне да си създадете по-ясна представа къде и по какъв начин искате да се развивате. След това вече с готовност ще можете да преминете и към следващите стъпки

 

Запознайте се с кариерните портали и свободните позиции във вашата сфера

Съществуват десетки, ако не и стотици сайтове и платформи, в които можете да разгледате разнообразните отворени позиции в различните индустрии. Някои от тях предлагат позиции от почти всички сегменти на пазара на труда, други са специализирани изцяло в една (IT например). Приготвили сме лесен за навигиране списък с някои от най-популярните и посещавани платформи:

… и много други.

 

Използвайте социалните мрежи като нетуъркинг инструмент

Социалните мрежи позволяват да поддържате връзка с близки и познати, както и да създавате нови запознанства. LinkedIn например, освен платформа за откриване на работа, е и перфектният инструмент за свързване с професионалисти от вашата сфера. Присъствието ви с актуализиран профил и CV в тази социална мрежа е практически задължително.

Facebook също може да се използва успешно в преследването на професионалните ви цели. Поддържайте връзка с приятели и колеги от университета. Възможно е те да познават някого в търсената от вас индустрия и да помогнат със запознанството.

 

Управлявайте личната си марка

Вие отговаряте за това какво влияние и впечатление ще прави името ви, когато го чуят другите. Вашата лична марка е начинът, по който се представяте пред другите и по който искате да бъдете възприемани. Това може да бъде всичко от вашата походка, изказ, ръкостискане, начин на обличане, мелодията на вашия телефон, имейл етикетът ви. Всички тези неща определяте самите вие, а в последствие те определят вас.

 

Първо интервю = опознавателно интервю

Когато кандидатствате за дадена работа, работодателите получават лимитирана информация за вас под формата на CV, по която избират дали искат да разберат повече за вас. По същия начин, когато кандидатствате, вие разполагате с ограничена информация за компанията и естеството на работа. Затова интервюто е също толкова важно за вас, колкото и за самата компания.

Преди интервюто не забравяйте да се запознаете с компанията и индустрията, в която оперира, за да имате възможност да зададете релевантни и важни за вас въпроси. Колкото повече въпроси задавате, толкова повече контрол над процеса ще имате. Не приемайте интервюто непременно като кандидатстване за работа, а като лично проучване с цел да разберете дали тази компания и сфера са подходящи за вас, да получите възможно най-пълна представа дали отговаря на вашата концепция за по-нататъшно развитие. Задавайте въпроси, с които лесно да се ориентирате каква точно ще бъде вашата роля в компанията, какви са основните ценности на компанията и нейната работна култура, какви са спецификите на индустрията и кои са основните конкуренти.

 

Направете подробно проучване на компанията преди интервюто

За да може арсеналът ви от въпроси за интервюто да е максимално зареден, е необходима предварителна подготовка. Тя включва подробно проучване на компанията, нейния уебсайт и социални мрежи; какви продукти и услуги предлагат; кой ще ви интервюира и каква е неговата роля; каква е културата, която представят на външния свят. Откривайки възможно най-много информация преди интервюто, ще ви помогне не само да изглеждате подготвени, но и вие самите да получите много повече добавена стойност от процеса и да си изградите най-добрата преценка за работодателя.

 

Не забравяйте – вие избирате шефа си

Вашият ръководител е човекът, с който ще прекарвате голяма част от времето си на работа. Той е този, който ще ви подпомага и обучава в професията ви. Затова е важно да се чувствате комфортно с него и да харесвате да общувате с него. По този начин ще си гарантирате успешно една спокойна и благоприятна работна среда.

 

Създавайте взаимоотношения преди да имате нужда от тях

Не чакайте да дойде моментът, в който имате нужда от нещо, за да започнете съществена комуникация с тийм лидера си или с друг ключов ръководител. Вместо това инвестирайте време в опознаване на колегите и ръководителите си, за да можете да използвате създадените връзки в трудните моменти или когато се наложи.

 

Изисквайте повече отговорности

Не само в началото на вашия кариерен път, но и като цяло, е от изключителна важност да проявявате проактивност и да търсите повече отговорности от тези, които вече имате. Когато приключите със задачите на новата си работа, не чакайте докато някой ви даде нови, а вие потърсете такива. Когато сами показвате, че искате и можете да поемете повече от дадените ви задачи, вие ставате по-отговорни и благонадеждни в очите на вашите ръководители и екипи. Също така поемането на повече отговорности открива възможност и за по-големи възнаграждения и позиции в бъдеще.

 

Позволете на уменията, които притежавате, да ви превърнат в търсения човек за компанията

Вашите умения и това кого познавате несъмнено са важни, но също толкова значимо може да бъде и това кой знае какво всъщност умеете. Превръщайки се в човека в офиса, който е най-запознат с изготвянето на презентации, работата с базата данни, изготвяне на формули в Excel или друго, допринася за вашата благонадеждност в компанията. Не само това, но и чрез промотирането на тези си свои умения, вие създавате по-голямо „търсене“ за вашето участие в разнообразни проекти с хора на различни нива в организацията, до които обичайно нямате достъп. Бидейки компетентни по няколко различни направления и изграждайки обширни познания и умения в тях, биха ви били от огромна помощ, особено в началото на кариерния ви път.

 

Измервайте успехите си и извън работното място

Не забравяйте, че работата не е единственото нещо, чрез което да измервате своя успех. Успехът е вашето щастие, вашата удовлетвореност, вашето благосъстояние. Процесът на търсене на работа понякога може да бъде сложен и изцеждащ, но с правилната подготовка и позитивно мислене, бързо ще откриете своята посока.