Вход

Съвети за Кандидати

20.07.2022

Manpower Bulgaria

„Нетуъркинг“ или как успешно да изградим мрежа от професионални контакти?

Създаването на контакти и нови приятелства са важна част от живота на всеки един от нас от ранна възраст. По същия начин професионалните контакти имат голямо значение за нашия професионален живот и развитието ни.

„Нетуъркингът“ е продължителен процес, който изисква много внимание, организация, добра воля и дори упоритост. Изграждането на професионални контакти не трябва да бъде възприемано като минути за самореклама, то винаги трябва да носи позитиви и за двете страни. За да бъдете успешни в това начинание, трябва да проявявате интерес към своята професионална мрежа, да актуализирате контактите и взаимоотношенията си с хората, да споделяте знания и информация с тях. По този начин вие ще създадете благоприятен имидж за себе си като личност, който сам ще „работи“ за вас, създавайки силни връзки и предоставяйки ви множество кариерни възможности.

В тази статия споделяме с вас няколко съвета, с които успешно да изградите и развиете своята мрежа от контакти с цел повече знания и професионално развитие.

 

  • Открийте правилните хора, с които да завържете контакт

Когато търсите развитие, контактите с нови хора могат да ви помогнат да откриете нови и различни възможности. В професионалния свят обаче, завързването на контакти с когото и да било, невинаги е правилната стратегия. Съсредоточете усилията си в създаването на контакт с хора, които биха могли да ви помогнат да постигнете това, което желаете. Това могат да са хора, които са с няколко крачки по-напред от вас в индустрията. Те биха могли да изиграят ролята на ваш ментор и да ви насочват по пътя, помагайки ви да станете още по-добри в това, което правите.

Завързването на контакти с ваши колеги и „братя по съдба“ също би могло да подейства благоприятно на вас и вашето развитие.

Търсете хора, които са амбициозни, които имат желание да помагат на другите и на себе си.

 

  • Използвайте активно социалните мрежи

Не го казваме за пръв път, а най-вероятно няма и да е за последен, но социалните мрежи са един от най-лесните начини за откриване на нова работа, обмяна на информация и създаване на контакти с хора от цял свят.

Различните социални мрежи предоставят различни начини за контактуване с хора с разнообразни интереси, с разнообразни професии, във всякакви индустрии.

Най-популярната социална мрежа за професионални контакти е LinkedIn, но това не означава автоматично да лимитирате търсенето си дотам. Facebook и Instagram също могат да бъдат използвани за завързването на професионални контакти.

Как да бъдете активни в социалните мрежи? На първо място публикувайте редовно постове и харесвайте публикациите на вашите контакти. По този начин лесно ще можете да откриете хора със сходни интереси. Следвайте страниците на компании и лидери във вашата сфера на интерес. Така ще можете да бъдете в течение с най-актуалните новини на пазара. Не се притеснявате да изпращате лични съобщения на хората, с които бихте искали да завържете контакт или смятате, че могат да ви бъдат от помощ. Когато изпращате съобщения, не забравяйте да бъдете професионални и учтиви. Представете себе си и изтъкнете причината, поради която пишете. Споделете как смятате, че можете да си бъдете взаимнополезни. Бъдете себе си.

 

  • Не пропускайте събития

Разбира се, социалните мрежи са важни, но присъствените събития и „живият“ контакт с хора също са такива.  Някои от събитията, които са изключително подходящи за „нетуркинг“ са: кариерни форуми, търговски изложения, конференции, семинари, бизнес закуски, обяди и коктейли и много други.

Следете социалните мрежи и интернет за подходящи събития около вас или разпитайте своите приятели и колеги.

В деня на събитието, не забравяйте да вземете с вас визитни картички, които можете да раздадете на потенциални контакти. Когато дадете на някого своята визитна картичка, шансът да ви запомнят след събитието е много по-голям. Същевременно, когато вие поискате нечия визитка, ще бъде много по-лесно за вас да запазите контактите на човека и да му изпратите съобщение след събитието.

 

  • Използвайте своята автобиография като инструмент за съвети

Друг лесен и ефективен начин за успешното използване на изградените взаимоотношения с вашите контакти е използването на вашето резюме като инструмент. Изпращането на вашата автобиография до вече създадени контакти с цел обратна връзка и съвет за подобрение може да бъде много ценно. Защо? Когато преглеждате автобиографията ви, те ще се запознаят отблизо с вашия работен опит, позициите, които сте заемали, вашите цели, силни черти и квалификации, с които може да не са били запознати. По този начин, контактите ви могат не само да добият още по-добра представа за вас, а още повече – биха могли да ви препоръчат за компания или позиция, за която сте подходящ.

 

  • Никога не питайте за работа директно

Ролята на „нетуъркинга“ не е да питате всичките си контакти дали знаят за свободни позиция или дали биха могли да ви предложат работа. Ролята му е да търсите и откривате информация, която би могла да ви помогне в откриването на подходящата работа. Една от най-важните цели на изграждането на контакти е създаването на здрави връзки и добри взаимоотношения с хората, за да може, когато в бъдеще се отвори потенциална възможност за вас, вашият контакт с радост и без съмнение да ви препоръча.

 

  • Развивайте мрежата си от контакти постоянно

Не забравяйте, че когато вече сте открили подходящите контакти, хората със сходни интереси, своите ментори и лидери, на които да подражавате, вашата работа не е приключила. Поддържайте взаимоотношения с тези хора, не ги търсете само, когато за вас е изгодно. Ролята на тези взаимоотношения е да са полезни и за двете страни.

Темата за професионалния „нетуъркинг“ е голяма, а това са някои от основните правила, които ще ви помогнат да бъдете успешни в изграждането на ценните професионални взаимоотношения. Добрата, надеждна мрежа от контакти може да открие пред вас много нови възможности. Излезте от комфортната си зона и започнете да изграждате своята професионална мрежа сега!