Вход

Съвети за Кандидати

02.04.2021

Manpower Bulgaria

15 трика за оформление на CV

Автобиографиите остават основната отправна точка за намиране на работа. Въпреки че има нови начини да предоставите вашата информация на бъдещите работодатели - профил в LinkedIn, личен блог, вашата страница във Facebook, събития в мрежа и т.н. – създаването на CV все още е необходимост.

Затова днес споделяме с вас различни трикове как да оформите и подредите автобиографията си, така че тя да ви представите в най-добрата ви светлина и да ви открои в процеса по подбор на кандидати.

Създаване на CV:

Вашата автобиография е първата среща между вас и следващия ви потенциален работодател. Тя трябва да бъде кратка и представена в лесен за четене формат - прост шрифт и ясен стил за разбиване на информацията.

Имайте предвид,  че хората сме визуални същества. Важно е  да „пакетирате“ съдържанието на CV-то ви в хубава опаковка, за да създадете привлекателна и лесна за четене форма.

За да сте сигурни, че автобиографията ви отговаря на високите стандарти на HR специалистите днес, следвайте тези 10 съвета:

 1. Персонализирайте - помислете с какво вие сте различен и го подчертайте
 2. Акцентирайте върху важната информация – кратко, ясно, точно
 3. Добавете доброволческа инициатива или стаж, в които сте участник – освен строго професионалния опит, подобни точки в автобиографията ви помагат на бъдещия работодател да изгради по-цялостна представа за вас и вашите интереси
 4. Данните трябва да са актуални
 5. Снимката има значение
 6. Не използвайте шаблони – макар преди CV в европейски формат да се възприемаше като стандартна форма, тези времена са зад гърба ни. Заложете на индивидуален дизайн, отговарящ на позицията, за която кандидатствате и в оптималния случай дори синхронизиран с бранд цветовете на компанията, към която искате да се присъедините
 7. Не подавайте грешна информация
 8. Не вписвайте подробно всички позиции – няма нужда да описвате целия си професионален път, оставете само релевантния опит за конкретния конкурс
 9. Обърнете внимание на дължината – в Щатите например е възприето CV-то да се събира на една страница, независимо в коя стъпка от кариерния си път се намирате. Въпреки че в България стандартът е по-различен, старайте се да се придържате към кратки форми и да не надвишавате две страници.
 10. Следете граматиката и стилистиката

Как да си подредя CV-то?

Подредбата на автобиографията ви също ви дава поле за персонализация и възможност да акцентират над най-важното в нея.

Двата най-разпространени подхода тук са хронологичния и фокусирания върху умения и експертиза. Ето и кога те се препоръчват.

Хронологичен подход:

 • Подходящият формат, когато търсите позиция близка до сегашната.
 • Професионалният опит е посочен в обратен хронологичен ред и се започва с последния работодател/проект.
 • Четенето е много лесно и логично и фокусира вниманието върху кариерното развитие на кандидата.
 • Подчертава нарастващите нива на отговорност или специализация.

Фокус върху умения:

 • Ефективен формат, ако се насочвате към нов/различен тип позиции или към консултантска роля.
 • Позволява да комбинирате опит, придобит в няколко работни места, в рамките на едно умение.
 • Подчертава компетенции и експертиза (напр. Опит в продажбите, управлението на проекти и др.)
 • Фокусира вниманието върху постижения и професионални умения, независимо от конкретни позиции.

 

Съвети за оптимизиране на CV днес

Навлизането на технологиите във все повече бизнес сфери налага и известно актуализиране  на похватите и триковете при създаване на „печеливши“ CV-та. За финал споделяме няколко основни насоки как да актуализирате автобиографията си, за да се откроите в дигиталната ера:

Създайте видео-базирано визуално CV

Тази високотехнологична автобиография сигнализира на бъдещите работодатели, че се чувствате добре с новите технологии. Създаването на видео не трябва да бъде скъпо начинание, тъй като много цифрови фотоапарати и смартфони на пазара днес могат да заснемат висококачествени видеоклипове.

Синхронизирайте автобиографията си с вашия LinkedIn профил

Представете професионална визия, като синхронизирате вашето CV и вашия LinkedIn профил. Много работодатели ще проверят вашите профили в социалните медии, които могат да включват много по-пълна картина за това кой сте в професионален аспект.

Оптимизирайте вашата автобиография за ключови думи

Създайте своята автобиография, като намерите точния баланс между удобството за читателите и оптимизирането на ключовите думи. Уверете се, че имате ключови думи в автобиографията си, като включите термините от съответните обяви за работа. В същото време се уверете, че вашето CV е удобно за читателите, като използвате ясен, кратък език, който съобщава вашите умения.

 

Всички съвети бяха събрани от опитните консултанти на Manpower България. Надяваме прилагането им да ви помогнат да получите по-голям брой покани за интервюта и да ви доближат до мечтаната работа.

Още нещо: Дори и най-малките подробности са важни и могат или да увеличат шансовете ви за работа, или да ги намалят до минимум. Последователността и търпението обаче ще ви донесат желания резултат.

При допълнителни въпроси, може да се свържете с нас на [email protected]