Вход

Съвети за Кандидати

04.10.2023

Maria Serbezova

Кариера в Пловдив – възможности, посоки и препоръки

Пловдив е вторият по големина работен пазар в страната и като такъв предлага разнопосочни възможности за реализация на талантите. Преплитайки своята древна история и съвременност, градът днес е най-големият индустриален център в България, който естествено привлича квалифицирани кадри с най-разнообразни профили. Повече за пазара на труда в Пловдив и за възможностите и посоките, които той предлага поканихме да разкаже Мария Сербезова, Deputy Team Lead от екипа ни в Пловдив.

1. Кои са най-търсените профили на пазара на труда в Пловдив в момента?

Въпреки всички глобални предизвикателства, с които се сблъскваме, пазарът на труда в Пловдив продължава да бележи развитие и да има нужда от все повече висококвалифицирани специалисти.

Градът, със своите силно развити промишлени зони, е дом на редица производствените предприятия. Затова и търсенето на инженерно-технически кадри е традиционно силно застъпено.

Промяна, която наблюдаваме в последните години, е повишен интерес към специалисти в областта на финансите и счетоводството, продажбите и административните роли.

Развитието на града поетапно го превръща и в технологичен хъб, което от своя страна за кандидати, търсещи реализация, означава повече възможности, свързани с разработката на иновативни технологии и продукти. Подобна благоприятна среда естествено се оказва магнит и за нови инвеститори, тъй като все повече млади таланти избират Пловдив за своята професионална реализация.

2. Какви качества или умения местните работодатели често търсят в талантите?

В света на бизнеса е необходимо да се адаптираме бързо към променящите се обстоятелства и условия. А в последните години, те са новата константа.

Като реакция на тези постоянните промени на пазара, работодателите все повече насочват вниманието си към качества и умения, които са извън специфичните изисквания за съответната професия.

Работата ни с компании от различни сектори показва, че фирмите се интересуват най-много от кандидати, които комбинират отлични комуникационни умения и високи нива на адаптивност.  Умението за работа в екип, което включва в себе си делегирането, координирането, но и поемането на лична отговорност и способността за даване на ефективна обратна връзка, също е високо ценено качество.

3. А към кои индустрии е най-силният интерес от страна на кандидатите?

Със засилването на дигитализацията през последните няколко години се наблюдава увеличен интерес и фокус от страна на младите таланти, насочен точно към технологичния сектор и дейности, свързани с използването и развитието на информационни технологии.

Този тенденциозен интерес обхваща разнообразни роли и позиции, като софтуерни разработчици, инженери, които използват технологиите за иновации и решения, специалисти в областта на разработването и управлението на продуктови стратегии, администратори на бази данни, както и експерти в техническа поддръжка и клиентско обслужване.

4. В кои сектори се очаква значителен растеж в Пловдив през следващите години?

Икономиката в Пловдив е ориентирана към няколко ключови сектора, които изпъкват в настоящата бизнес среда. Очаква се пазарът на труда да продължи с търсенето на квалифицирани специалисти в областта на производството, ИТ и изнесените услуги, като обслужване на клиенти.

 

В контекста на променящата се работна среда, Пловдив е град с голям потенциал и много възможности за професионално развитие, предоставяйки разнообразие от кариерни посоки за кандидати от различни области.

Компаниите на пазара тук от своя страна се стараят да бъдат конкурентоспособни и да разширяват предложенията си към своите настоящи и бъдещи таланти. Много от тях вече регулярно предоставят на хората си допълнителните обучения, възможност за преквалификация и различни начини за баланс между личен и професионален живот като хоум офис и хибридни работни модели.

А за всички, които имат още въпроси относно различните възможности на пловдивския пазар на труда, аз и колегите от екипа ни организираме „Кариерен Форум: Пловдив“, който ще се състои на идния петък 13-ти (13.10.2023 г.) в офиса ни на адрес:  бул. "Цар Борис III Обединител" 161.

Регистрирайте се тук и ще ви очакваме на място, за да поговорим лично как вие може да навигирате оптимално своето кариерно развитие.