Вход

Съвети за Кандидати

04.10.2021

Manpower Bulgaria

Кариерно развитие над 50 или как да останете атрактивни на пазара, дори когато не сте „млада надежда“

Започването на нова работа на всяка възраст може да бъде трудна крачка, но  при по-зрелите кандидати тези притеснения са по-силни. Всъщност поемането по нов кариерен път след 50-годишна възраст не е толкова трудно, колкото си мислите и носи в себе си множество позитиви.

Представителите на поколението над 50 са познати с качества като лоялност и отговорност, които са силно ценени от работодателите. В комбинация с дългогодишния опит, който носят със себе си, те често се превръщат в идеалните кандидати за най-различни позиции.

Ако и вие искате да поемете по нов път и се замисляте за кариерна промяна, то ние ви предлагаме няколко полезни съвета за успешното и плавно преминаване в нова роля.

 

Направете оценка на себе си и своите умения

Започнете с това какво искате да правите, какво търсите по отношение на възнаграждение и гъвкавост, в какво сте добри, какво можете да предложите на нов работодател и как можете да им покажете, че сте подходящият човек за ролята. Не пропускайте да се консултирате със специалист, добре запознат с новостите на пазара на труда.

 

Научете нещо ново

Прегледайте внимателно уменията и опита, които се изискват в сферата, в която искате да се развивате. Бъдете проактивни, ако усетите липса на някои от нужните умения и експертиза – проучете и прочетете повече за тенденциите в индустрията, запишете се на обучение за придобиване на нови умения. Уверете се, че сте „на ти“ с технологиите. Никога не е късно да се научите да работите с нова машина, да усъвършенствате уменията си в Excel или да опресните чужд език, който не сте използвали отдавна.

 

Актуализирайте своята автобиография

Задължително е да актуализирате автобиографията си и да я оформите по модерен и подходящ начин. Тук може да откриете 15 трика за оформлението на вашето CV https://manpower.bg/knowledge/cv-tricks. Не забравяйте да актуализирате и Linkedin профила си или направете такъв, ако все още нямате. Това е вашата „визитка“ пред потенциалните работодатели, заради което е особено важно да ви представя добре.

 

Потърсете подкрепа

Не забравяйте за контактите, които сте създали през годините. Така нареченият „нетуъркинг“ е полезен похват, който се използва активно в корпоративните среди и не е за подценяване. Спомнете си за всички хора, с които сте завързали контакт по време на професионалното си развитие и разберете дали могат да ви съдействат за откриването на най-подходящата работа за вас, било то и само с идеи и съвети.

Дори и в момента да сте безработни и да са минали години от последната ви работа, не се обезкуражавайте. Покажете на работодателите своята мотивация и целеустременост, фокусирайте се върху ценните умения, които сте развили през годините, някои от които със сигурност са вашите предимства пред по-младите кандидати за работа.

С повишаването на пенсионната възраст и нарастването на средната продължителност на живота 50-годишните хора, търсещи кариерно развитие, ще имат възможност за работа 15-25 години – твърде дълъг период, за да може да бъде подценен.

 

При допълнителни въпроси и нужда от консултация може да се свържете с нас на [email protected]