ЛИПСАТА НА КАДРИ И ТЕКУЧЕСТВОТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ПРЕД HR ПРАКТИЦИТЕ
Back

ЛИПСАТА НА КАДРИ И ТЕКУЧЕСТВОТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ПРЕД HR ПРАКТИЦИТЕ

"Каква е ролята на HR специалистите/отделите в компаниите?" и "Какви са предизвикателствата пред тях днес?" бяха двата основни въпроса пред HR Screening 2021, който проведохме в периода януари-март 2021г.

Целта на проучването е да предостави актуални данни за състоянието на HR сектора в България и на тяхна база да бъдат предложени и приложими решения, които да допринесат за по-високата ефективност на организациите, както и на самите HR отдели.

 Най-важни заключения от проучването могат да бъдат обощени в три основни точки:

  • Липсата на кадри и текучеството продължават да са най-голямото предизвикателство пред HR практиците.

Работата с международни екипи и политики по човешки ресурси също намира място в Топ 5 на предизвикателствата. Повече от 2/3 от респондентите, работещи в международни организации, споделят, че работата им е в пряка зависимост с HR политики и мениджмънт извън страната.

Споделянето на добри практики, използването на опита на други държави и отговарянето на международни стандарти са предпоставки за добро качество на управление на човешкия капитал. От друга страна, подобен начин на работа би могъл да донесе със себе си и негативи като липса на адаптивност към спецификите на локалните пазари, недостатъчна възможност за решения, съобразени със спецификата на конкретната държава, и дори блокиране на креативността у локалните HR практици.

  • 73% от респондентите посочват, че намират функцията на HR отделите в компаниите си не просто като подпомагаща, а като неразделна част от бизнеса;
  • 78% от анкетираните потвърждават, че HR отделът се откроява като силен стратегически партньор за бизнеса или оказва въздействие върху работата на компанията;

Въпреки идентифицираната стратегическа роля на HR практиците, останалите данни от проучването показват, че често реалната им функция в компаниите е с основно оперативна насоченост.

За да бъде преодоляно това противоречие и успешно да бъдат адресирани основните предизвикателства пред HR професионалистите в лицето на липсата на кадри и текучеството, препоръките на Manpower България са:

  • Целенасочена стратегическа работа по изграждане и запазване на отлична работодателска марка като механизъм за справянето с постоянния недостиг на кадри.
  • Разработване на конкурентна вътрешна програма за задържане и развитие на таланти с цел преодоляване на текучеството и успешното дългосрочно задържане на персонал – фактори от ключово значение за успеха на бизнес операциите.
  • Опертивните задачи и ежедневни функции не следва да изместват фокуса от стратегическите и основополагащи такива. Активната работа с доверен външен партньор за аутсорсване на тромави, повтаряеми, оперативни процеси е ключ към освобождаване на достатъчно време и ресурс за изпълнение на стратегическите функции на HR отдела като позициониране на работодателската марка, планиране и развитие на човешкия капитал.

Пълния анализ и насоки може да намерите тук. HR_Screening2021-ManpowerGroupBulgaria.pdf

Други новини

news

Промени в ръководството и нов консултативен борд за позициониране на работното място за бъдещ успех

- BOSQAR INVEST обявява промяна в ръководството на своята HR вертикала, Workplace.
- Александър Хангимана се оттегля от поста главен…
Workshop: Силата на обратната връзка

Workshop: Силата на обратната връзка

Обратната връзка е един от най-ценните инструменти за всяка компания, която се стреми към устойчив растеж и развитие. В условията на динамична бизнес…
SATR H2

Увеличение на заплатите и стабилност на бизнеса в България през втората половина на 2024 година

В проучването, което проведохме съвместно с Assert International България, през юни и юли 2024 година, се разкриват ключови тенденции в заплатите,…
loading-gif