Вход

Споделете

Обратно към блога

Проучване за текучеството на персонал през 2021 година: Резултати

Общото текучество в страната през 2021 г. е по-високо от това през 2020 г.; По-високото предлагано възнаграждение в друга компания е основната причина за доброволна смяна на работата.

Излязоха резултатите от най-новото проучване на Manpower България „Текучеството на персонала през 2021 г.“, което има за цел да анализира и идентифицира основните фактори за доброволно и общо текучество на служителите в България по време на изминалата година.


 


То беше реализирано чрез онлайн анкета, разпространена в дванадесет различни канали на комуникация и събираше респонденти през целия месец ноември. В него се включиха 256 компании, опериращи в 14 бизнес сектора на територията на цяла България.


 


43 процента от организациите, включили се в проучването, споделят, че общото текучество през 2021 г. е по-високо от това през 2020 г. Данните показват също, че по-добрите условия и финансови възнаграждения, предлагани от други компании, са причина номер едно за напускане на работа по инициатива на служителите през изминалата година. Това споделят над 85% от респондентите.


 


Други ключови резултати в анализа:


   • Едва един процент от анкетираните отбелязват, че Covid-19 пандемията е повлияла на доброволното текучество на пазара на труда.


   • Най-високо общо текучество се наблюдава в отдел „Производство“, докато най-високото доброволно текучество е отчетено в сфера „Телекомуникации“.


   • Отдел „Информационни технологии“ в нетехнологични компании отбелязва най-ниско общо текучество за 2021 г., а най-ниското доброволно текучество се наблюдава в сфера „Здравеопазване“, където едва 3,33% от служителите са избрали да сменят работното си място през изминалата година.


 


Проучването за текучество на персонала за 2021 г. е първото от редица бъдещи такива, които ще анализират тенденциите и ще идентифицират факторите за доброволно и общо текучество в компаниите на българския пазар. В рамките на следващите месеци предсто ипубликуване на сходни анализи в останалите пазари от клъстъра на Manpower SEE – Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения и Хърватска.


 

Цялото проучване може да намерите тук Turnover_Rate-BG.pdf

05.10.2022

After the tremendous success of the pilot project – JAVA ACADEMY by Manpower and Amadeus with a second edition

The global technology company Amadeus once again put their trust into Manpower’s hand and experience in the selection process of the new dose of talents who want to develop their skills in the IT sphere. After the success of the first edition of Java Academy we developed for the innovative company, its second edition is set to start on the 1st of November.