Вход

Споделете

Обратно към блога

Проучване за текучеството на персонал през 2021 година: Резултати

Общото текучество в страната през 2021 г. е по-високо от това през 2020 г.; По-високото предлагано възнаграждение в друга компания е основната причина за доброволна смяна на работата.

Излязоха резултатите от най-новото проучване на ManpowerGroup България „Текучеството на персонала през 2021 г.“, което има за цел да анализира и идентифицира основните фактори за доброволно и общо текучество на служителите в България по време на изминалата година.


 


То беше реализирано чрез онлайн анкета, разпространена в дванадесет различни канали на комуникация и събираше респонденти през целия месец ноември. В него се включиха 256 компании, опериращи в 14 бизнес сектора на територията на цяла България.


 


43 процента от организациите, включили се в проучването, споделят, че общото текучество през 2021 г. е по-високо от това през 2020 г. Данните показват също, че по-добрите условия и финансови възнаграждения, предлагани от други компании, са причина номер едно за напускане на работа по инициатива на служителите през изминалата година. Това споделят над 85% от респондентите.


 


Други ключови резултати в анализа:


   • Едва един процент от анкетираните отбелязват, че Covid-19 пандемията е повлияла на доброволното текучество на пазара на труда.


   • Най-високо общо текучество се наблюдава в отдел „Производство“, докато най-високото доброволно текучество е отчетено в сфера „Телекомуникации“.


   • Отдел „Информационни технологии“ в нетехнологични компании отбелязва най-ниско общо текучество за 2021 г., а най-ниското доброволно текучество се наблюдава в сфера „Здравеопазване“, където едва 3,33% от служителите са избрали да сменят работното си място през изминалата година.


 


Проучването за текучество на персонала за 2021 г. е първото от редица бъдещи такива, които ще анализират тенденциите и ще идентифицират факторите за доброволно и общо текучество в компаниите на българския пазар. В рамките на следващите месеци предсто ипубликуване на сходни анализи в останалите пазари от клъстъра на ManpowerGroup SEE – Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения и Хърватска.


 

Цялото проучване може да намерите тук Turnover Rate BG.pdf

19.01.2022

Results of the ManpowerGroup Bulgaria survey "Salaries and additional benefits – trend research" (SATR H1/2022)

Salary increases are expected in most business sectors in the country. The aim of employers is thus to retain current talents in their organizations.

15.01.2022

Резултати от проучването на ManpowerGroup България „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции” (SATR H1/2022)

В повечето бизнес сектори в страната се очакват повишения на възнагражденията. Целта на работодателите е по този начин да запазят текущите таланти в организациите си.

10.01.2022

HR Navigator - ManpowerGroup Bulgaria's new discussion club for the immense world of human resources

We start the new year with a new initiative - Club HR Navigator, part of the innovative project of Sofia Tech Park – Clubhouse, and created by ManpowerGroup Bulgaria. Once a month we will organize events in the Clubhouse to share with the audience important and interesting topics from the world of human resources; tactics and insights for working with people and organizations; and advice, ideas and suggestions for all employers, employees and job seekers.