Вход

Споделете

Обратно към блога

Резултати от проучването на Manpower България "Заплати и допълнителни придобивки - тенденции" (SATR H1/2023)

Петото подред проучване на Manpower - “Заплати, придобивки и допълнителни бонуси – тенденции (SATR H1/2023)”, което прави обобщен анализ тенденциите и очакванията за нивата на възнаграждения, е вече факт. За целта на проучването анкетирахме 209 компании от различни сектори в страната, за да разберем нагласите им относно промяна във възнагражденията и придобивките и как външни фактори, като инфлация и текучество, повлияват на тези процеси.

С най-висока активност в анкетата бяха компании от сектора на „Производството“, „Информационните технологии“ и „Търговията и бързооборотни стоки“.


 


С помощта на регулярното проучване идентифицирахме една от главните цели на компаниите, а именно задържане на текущите работещи в организациите, както и създаване условия за привличане на нови подходящите специалисти. Това е и причината компаниите, непроменили възнагражденията си през 2022, да компенсират разликите с повишения през първото полугодие на 2023 за своите служители. 


 


Данни за сектор „Производство“ сочат, че голяма част от компаниите планират покачване във възнагражденията си с 6% до 11%. И тук, главната цел на бизнесите е, чрез финансов стимул, да задържат настоящите си служители и да представят себе си като атрактивни работодатели за потенциални таланти в сферата. Подобна е ситуацията и за компаниите от секторите „Информационни технологии“ и  „Търговия и бързооборотни стоки“, които планират да увеличат възнагражденията си с 6% до 10%, макар и в по-малък мащаб. Един от факторите, повлияли на промените, е високият процент инфлация, който остава релевантен и през 2023.


 


Поради големия интерес към резултатите от проучването на тях посветихме и първия епизод за на HR Navigator 2023г. На 21.01.23 Мария Динева от екип „HR Проучвания“ в Manpower България представи в детайли данните от анкетата и в компанията на Милена Караилиева, Директор „Човешки ресурси“– Kaufland България, както и доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева, преподавател в Софийски университет и ръководител на магистърска програма по Приложна иконометрия и икономическо моделиране, коментирахме какви промени във възнагражденията, бонусните системи и допълнителни придобивки планират работодателите за първата половина на 2023 г. Запис на събитието може да гледате директно в YouTube канала ни.


 

Още за настъпилите и планираните промени може да научите в пълния доклад тук.  SATR2023 H1_BG.pdf

15.04.2024

HR Screening 2024 - Research on the challenges and responsibilities of the HR function

Now in its fourth year, the HR Screening survey, conducted by Manpower Bulgaria with the partnership of the Bulgarian Association for People Management and Assert International Bulgaria, helps to analyze and track trends in the human resources division.

15.04.2024

HR Screening 2024 -Проучване за предизвикателствата и отговорностите на HR функцията

Вече четвърта година проучването HR Screening, провеждано от Manpower България с партньорството на Българска асоциация за управление на хора и Assert International България, спомага с анализ и проследяване на тенденциите в дивизията човешки ресурси.  

27.03.2024

LeaderSHIFT through MINDfulness - With passion and delight for mindful leadership

The new business realities demand a new kind of leader - aware, grounded, and in sync with themselves and the world. With such a foundation, the dynamics of markets, technological change, and other turbulence we witness daily are easily reframed from obstacles into opportunities and gifts of our current situation.