Вход

Споделете

Обратно към блога

Липсата на кадри и текучеството продължават да са най-голямото предизвикателство пред HR практиците

Manpower България провежда редица изследвания, свързани с управлението на човешкия капитал в страната. В постоянно променящата се среда на пазара на труда високата информираност и отлично познаване на новите тенденции и установени практики, както и споделянето на опит са от ключово значение за успеха на всеки бизнес.

"Каква е ролята на HR специалистите/отделите в компаниите?" и "Какви са предизвикателствата пред тях днес?" бяха двата основни въпроса пред HR Screening 2021, който проведохме в периода януари-март 2021г. 


 


Целта на проучването е да предостави актуални данни за състоянието на HR сектора в България и на тяхна база да бъдат предложени и приложими решения, които да допринесат за по-високата ефективност на организациите, както и на самите HR отдели.


 


 Най-важни заключения от проучването могат да бъдат обощени в три основни точки:



  • Липсата на кадри и текучеството продължават да са най-голямото предизвикателство пред HR практиците.


 


Работата с международни екипи и политики по човешки ресурси също намира място в Топ 5 на предизвикателствата. Повече от 2/3 от респондентите, работещи в международни организации, споделят, че работата им е в пряка зависимост с HR политики и мениджмънт извън страната.


 


Споделянето на добри практики, използването на опита на други държави и отговарянето на международни стандарти са предпоставки за добро качество на управление на човешкия капитал. От друга страна, подобен начин на работа би могъл да донесе със себе си и негативи като липса на адаптивност към спецификите на локалните пазари, недостатъчна възможност за решения, съобразени със спецификата на конкретната държава, и дори блокиране на креативността у локалните HR практици.


 



  • 73% от респондентите посочват, че намират функцията на HR отделите в компаниите си не просто като подпомагаща, а като неразделна част от бизнеса;

  • 78% от анкетираните потвърждават, че HR отделът се откроява като силен стратегически партньор за бизнеса или оказва въздействие върху работата на компанията;


Въпреки идентифицираната стратегическа роля на HR практиците, останалите данни от проучването показват, че често реалната им функция в компаниите е с основно оперативна насоченост.


 


За да бъде преодоляно това противоречие и успешно да бъдат адресирани основните предизвикателства пред HR професионалистите в лицето на липсата на кадри и текучеството, препоръките на Manpower България са:



  • Целенасочена стратегическа работа по изграждане и запазване на отлична работодателска марка като механизъм за справянето с постоянния недостиг на кадри.


  • Разработване на конкурентна вътрешна програма за задържане и развитие на таланти с цел преодоляване на текучеството и успешното дългосрочно задържане на персонал – фактори от ключово значение за успеха на бизнес операциите.


  • Опертивните задачи и ежедневни функции не следва да изместват фокуса от стратегическите и основополагащи такива. Активната работа с доверен външен партньор за аутсорсване на тромави, повтаряеми, оперативни процеси е ключ към освобождаване на достатъчно време и ресурс за изпълнение на стратегическите функции на HR отдела като позициониране на работодателската марка, планиране и развитие на човешкия капитал.

Пълния анализ и насоки може да намерите тук. HR_Screening2021-ManpowerGroupBulgaria.pdf

23.04.2024

Привличане на работници и специалисти от Индонезия: Кое, Как, Защо

Привличането на международни таланти се превръща във все по-необходима иновативна практика за справяне с недостига на работна сила в страната. Успехът на подобни инициативи силно зависи от наличието на надеждни партньорства за набиране на работници и професионалисти от различни точки на света.

23.04.2024

International Mobility and Recruitment from Indonesia: An Overview

The global business environment is continuously evolving, necessitating reliable partnerships for international mobility and recruitment. Indonesia, with its significant working-age population, has emerged as a key player in this field. This text offers an overview of the factors that contribute to Indonesia's prominence in international mobility, emphasizing factual information and the role of reliable local recruitment partners in this sector.

15.04.2024

HR Screening 2024 - Research on the challenges and responsibilities of the HR function

Now in its fourth year, the HR Screening survey, conducted by Manpower Bulgaria with the partnership of the Bulgarian Association for People Management and Assert International Bulgaria, helps to analyze and track trends in the human resources division.