Вход

Споделете

Обратно към блога

Оценка на предизвикателствата пред българския бизнес

Manpower България в партньорство с Ironbridge Associates предлага редица иновативни решения за хора, процеси и технологии, които движат трансформацията, устойчивостта и оптимизацията на процесите. Глобалната пандемия ускори нуждата от промяна и в резултат на това наложи промяна на оперативните модели и връзката им с хората, процесите и технологиите.

За да бъде дадена оценка на предизвикателствата пред българския бизнес, проведохме проучване за ефекта на глобалната пандемия върху икономиката в страната през изминалите дванадесет месеца. В него се включиха 51 респонденти от 10 индустрии.


 


Целта на настоящия анализ е да предостави информация и предложения, необходими за трансформирането и оптимизирането на оперативния модел на компаниите в актуалната бързо променяща се среда.


 


Основните изводи от проучването сочат че:



  • Автоматизацията и роботизацията на процеси навлиза все по-широко в краткосрочните планове за подобрение на оперативния модел на компаниите с цел поддържане нивото на конкурентоспособност и в динамичната пазарна ситуация.

  • Редом с тази тенденция, все повече компании оценяват ключовата роля на своите служители за успеха си и се фокусират върху привличане, задържане и развитие на таланти като стратегия за дългосрочна стабилност.

  • Все по-често преразглеждането на оперативните модели на работа и оптимизирането на бизнес процесите се разглеждат като основни елементи на бизнес планирането. Наличието на устойчива работна сила, ориентирана към промени, както и технологични решения са това, което осигурява успеха на подобни инициативи.

  • Въпреки идентифицираните трудности, породени от пандемичната обстановка, една трета от компаниите споделят, че тя не се е отразила значително върху бизнеса им. Това най-често са компании, които следват стратегически инициативи за диверсифициране на бизнес дейностите, развитие на добра работодателска марка и с добре подготвени планове за непрекъснатост на бизнеса (business continuity plans).


 

Пълният анализ може да намери тук: Evaluation-of-the-challenges-faced-by-Bulgarian-business.pdf

23.04.2024

Привличане на работници и специалисти от Индонезия: Кое, Как, Защо

Привличането на международни таланти се превръща във все по-необходима иновативна практика за справяне с недостига на работна сила в страната. Успехът на подобни инициативи силно зависи от наличието на надеждни партньорства за набиране на работници и професионалисти от различни точки на света.

23.04.2024

International Mobility and Recruitment from Indonesia: An Overview

The global business environment is continuously evolving, necessitating reliable partnerships for international mobility and recruitment. Indonesia, with its significant working-age population, has emerged as a key player in this field. This text offers an overview of the factors that contribute to Indonesia's prominence in international mobility, emphasizing factual information and the role of reliable local recruitment partners in this sector.

15.04.2024

HR Screening 2024 - Research on the challenges and responsibilities of the HR function

Now in its fourth year, the HR Screening survey, conducted by Manpower Bulgaria with the partnership of the Bulgarian Association for People Management and Assert International Bulgaria, helps to analyze and track trends in the human resources division.