Вход

Съвети за Кандидати

27.10.2022

Manpower Bulgaria

Съвети за ефективна работа от комфорта на дома

В последните години редица компании въведоха модела работа от вкъщи за един или няколко дни месечно на своите служители. Когато пандемията от COVID-19 настъпи, множество от работните процеси претърпяха изключителни промени и работата от вкъщи се превърна в основния модел на работа за компаниите и професиите, за които това бе възможно. И така стигаме до днес, когато работата от дистанция вече е не само абсолютно обичайна практика, но е и един от най-предпочитаните начини на работа от хората.

Да имаш възможност да работиш от дома си несъмнено носи със себе си много предимства като по-голяма гъвкавост, спестяване на време за транспорт до работното място, минимизиране на различни други разходи – за обяд навън или паркинг, а скорошни проучвания дори показват, че повечето хора спят средно с един час повече на денонощие, когато работят от вкъщи. За някои работата от място по избор носи и много по-висока продуктивност, защото дава възможност за създаването на перфектната работна среда и помага за намаляване на разсейващите фактори.

За други обаче работата от вкъщи може да бъде и истинско предизвикателство. В тази статия споделяме съвети за това как по-ефективно може да организираме времето и пространството си. Ако и вие искате да бъдете „гуру“ в работата от дивана в хола, то продължавайте да четете.

 

Изградете дневна рутина

Следването на стриктна дневна и седмична рутина би могло качествено да подпомогне  работната продуктивност и да ви даде стабилност. Перфектната рутина разбира се не е една и съща за всеки. За един може тя да включва ставане в 7 часа сутринта и започване на работа в 8 без прекъсване до 16 часа. За друг рутината би могла да бъде старт на работния ден в 9 часа и задължително време за обяд със семейството между 12 и 13. За трети тя може да включва едночасови или двучасови работни слотове с кратки почивки между тях, понякога дори за спорт в определен момент от деня. Важното е да съобразите дневния си режим с личните си предпочитания, след което да го следвате ежедневно.

 

Определете своето работно пространство

Когато работите от вкъщи е по-трудно да разделите личния от професионалния живот. Избирането на определена зона от вашия дом за основното ви „работно място“ ще помогне да правите тази граница по-лесно и съответно ще подобри продуктивността. Ако имате възможност, организирайте „офиса си“ в отделна стая. Ако ли не, подберете подходящо пространство, в което ще ви бъде удобно и ще бъдете далече от разсейващи фактори – например работа в стаята, в която детето ви си играе, по презумпция ще бъде по-малко ефективна, отколкото ако сте разположени в различни помещения.

 

Работете в стандартните си работни часове

Когато знаете, че не бързате за офиса, може да се изкушите да поспите по-дълго и да започнете работа по-късно през деня или да оставите работните задължения за вечерните часове. Опитайте се да избягвате създаването на такива навици и работете в нормалните работни часове на компанията дори и когато сте у дома. Това не само ще подпомогне изграждането на вашата рутина, значително ще улесни комуникацията с вашите колеги, ръководители и клиенти и не на последно място няма да наруши баланса между работата и личния ви живот. При всички случаи най-важно е да познавате добре своя собствен цикъл на работа – ако сте по-продуктивни сутрин например, то разпределете по-важните или изискващи повече концентрация ангажименти за тези часове, така че да не се налага да излизате извън нормалното работно време заради недобра организация на деня.

 

Оставете пижамата в леглото

Примамливо е да се разхождате по пижама по цял ден, но преобличането с работни дрехи ще ви помогне по-лесно да влезете в работен режим.

Ако все пак не можете изцяло да се откажете от удобната пижама, то поне подбирайте по-формален тоалет по време на видео разговори.

 

Правете почивки

Редовните почивки по време на работния ден подобряват продуктивността и избистрят фокуса. Опитайте се да си правите кратки 10-минутни почивки на всеки два часа и отделяйте 30 до 60 минути за почивка по време на обяд. Може да използвате почивките, за да се раздвижите пред блока, да се чуете по телефона със семейство или приятел, да пуснете пералня или да измиете чиниите например, но най-вече – да отдалечите очите си от компютъра и да се разнообразите с друг вид дейност.

 

Ограничете разсейването

Работата от вкъщи носи със себе си множество потенциални разсейващи фактори – вашето дете или домашен любимец има нужда от внимание, доставчикът звъни на вратата, мивката е пълна с мръсни чинии, които чакат да бъдат измити или получавате съобщение по телефона. Лесно е тези елементи да ви разфокусират от задачите, които се опитвате да свършите.

За да минимизирате разсейването, изключете звука на телефона си, сложете звукоизолиращи слушалки и намерете занимание на вашето дете или домашен любимец. Ако имате възможност да се уедините в отделна стая или помещение, това би помогнало значително.

 

Водете видео разговори

Винаги може да се чуете с колегите по телефона, за да обсъдите някой работен проект, но комуникацията лице в лице има своите предимства. Когато всички работите далеч един от друг е лесно да не се чувствате толкова свързани, колкото преди. Използването на платформи, които позволяват видео разговори ще ви помогнат да пресъздадете този по-личен контакт с вашите колеги и да сте по-свързани с останалите.

 

Избягвайте преработването

Лесно е да се захласнете в работа дори след края на работния ден, когато знаете, че не бързате да избегнете трафика в 18 часа. Трудно е адекватното разграничаване на личния от професионалния живот, когато и за двете се намирате на едно и също място. Затова се придържайте към изцяло работни задължения в отреденото за тях време, а когато часовникът отбележи края на работния ден, затворете компютъра и се отдайте на време за себе си и вашето семейство.

 

Работата от вкъщи носи много позитиви, но крие със себе си и много предизвикателства. Успешното им идентифициране ще ви помогне да сте много по-продуктивни и успешни в задълженията си и ще ви покаже, че това да работиш от уюта на собствения си дом или откъдето си пожелаеш е, в края на краищата, чудесно преимущество.