Вход

В нашия фокус

28.09.2021

Добрина Илиева

Варна отвъд сезонния бизнес – новата локация на технологичните компании

Морската столица все по-често попада във фокуса на бизнес новините у нас с нарастващия брой компании от ранга на Siemens, Coca-Cola, Paysafe, Sitel, Scalefocus и Pontica Solutions, които избират града, за да разрастват бизнес операциите си. Комбинацията от голям брой квалифицирани кадри, благодарение на варненските университети и елитни гимназии, заедно с тенденция компаниите да търсят възможности отвъд границите на София, превръщат Варна в новата локация на технологичните компании.

Как това променя пазара на труда в града и какво спомага допълнително за оформянето на иновативна бизнес среда за ИТ общността разказва Добрина Илиева, Мениджър подбор "Постоянни назначения" – Региони:

 

Какви промени настъпиха на пазара на труда във Варна през последните две години?

Типично позната със сезонния си бизнес, през последните няколко години на пазара,  Варна привлече много чуждестранни технологични и аутсорсинг компании. Това определено раздвижи пазара на труда и промени структурата на представените индустрии в града. Възможностите пред хората в региона са много и все по-често се забелязва интерес за релокация към морската столица на хора, доскоро живеещи извън нея.

Кои са основните причини градът да се превърне в притегателен център за технологични компании?

Една от основните причина остава човешкият фактор – наличието на релевантни образователни институции и квалифицирани кадри. Част от компаниите изпитват трудности да намерят служители в София и затова избират да отворят офиси и в други градове на страната, като Варна е логичен избор за много организации. Наблюдава се желание на младите хора да останат в града, както и тенденции за връщане на напуснали го обратно във Варна, в търсене на по-спокойна среда за живеене, далеч от динамиката на столицата. От гледна точка на компаниите – оперативните им разходи за инвестиране и разширяване на бизнеса във Варна все още са значително по-ниски от тези в София.

Как се отразява тази промяна на другите индустрии в региона?

Навлизането на нови компании, предлагащи по-добри нива на възнаграждения, над стандартните за града, доведе до увеличение на конкуренцията за таланти между организациите, съответно „образова“ част от локалните, местни компании, че трябва да се грижат по-добре за хората, с които работят, да се вслушват в техните нужди и да им осигуряват възможности за развитие.

Регистрира се и отлив на служители, владеещи чужди езици от сферата на туризма в полза на новите работни възможности, които предлагат технологичните и аутсорсинг компании. По отношение на IT сектор се забелязва и естествено постепенно увеличаване на нивата на възнаграждение, породено от засилващата се конкуренция в сектора на местно ниво.

Какви са прогнозите занапред?

Очакваниятa са Варна да остане привлекателна дестинация за аутсорсинг и технологични компании в следващите няколко години, както и да се запази тенденцията все повече хора да искат да се върнат от столицата, от чужбина или други региони на страната, за да намерят реализация в морската столица. Практиката за дистанционна работа по някои проекти също ще продължи да дава допълнителна възможност за професионална реализация с локация във Варна. И сега, когато повече от всякога се обръща внимание на ефективния баланс между работа и личен живот, да работиш, близо до успокояващите вълни на морето, изглежда една доста добра идея.