Вход

Съвети за Кандидати

01.06.2022

Manpower Bulgaria

9 съвета за отлично представяне на интервю за работа

Търсите нова работа, последвали сте съветите ни за оформяне на CV-то си и то e вече повече от впечатляващо, LinkedIn профилът също е актуализиран и привлича вниманието на компании и рекрутъри. Телефонът звъни – поканени сте на интервю. Поздравления! Но работата по подготовката тепърва започва.

Интервюто е една от най-важните стъпки в процеса по намиране на нова работа и затова впечатлението, което ще направите по време на него, също е от голямо значение. Дори и най-висококвалифицираните професионалисти имат нужда от известна подготовка преди интервю. В тази статия споделяме 9 съвета, които да ви помогнат да сте възможно най-подготвени за тази стъпка.

Разгледайте актуалните ни позиции тук

Преди интервюто

 1. Проучете компанията, в която кандидатствате

Това може да изглежда очевидно за някои от вас, но е наистина важно да сте си „написали домашното“ и да сте се запознали с компанията преди интервюто. Какви са визията, мисията и ценностите на компанията? Кои са най-големите им постижения в последните години? Върху какво работят в този момент? В повечето случаи, цялата тази информация може да откриете лесно и бързо на уебсайта на компанията или в социалните мрежи. По-задълбоченото търсене може да включва новини в медиите или в разнообразните платформи за работа. Освен познания за самата компания, важно е и да сте запознати с естеството на позицията, за която кандидатствате, и нейната роля в организацията.

Прекарвайки време в опознаване на евентуалния ви бъдещ работодател ще докаже първо, че сте подготвени за интервюто, и второ, ще покаже искрения ви интерес към компанията и желанието ви да станете част от нея.

 1. Отделете време за подготовка

Отделете време за подготовка ден преди интервюто. Това ще ви помогне да сте по-уверени на самия ден, а и рекрутърите, и HR мениджърите лесно могат да разберат кога един кандидат е или съответно - не е, подготвен за интервю. Какво може да направите, за да сте по-подготвени:

 • Прочетете отново обявата за работа и определете кои са най-важните изисквания и задължения, на които да наблегнете.
 • Направете списък с най-важните аспекти от позицията и помислете за няколко конкретни отговора на въпроси, свързани с позицията и вашите задължения, които потенциално биха могли да ви зададат по време на интервюто.
 • Прегледайте отново вашето CV и/или други документи, с които сте кандидатствали, за да се уверите, че помните вашето първоначално представяне и ключовите моменти от него.
 • Проучете какви са най-често задаваните въпроси по време на интервю, свързани с позицията, за която кандидатствате, както и такива, които се задават обичайно.
 • Подгответе лични примери, които можете да извлечете от предишния си опит, вкл. успехи, провали и предизвикателства. Използвайте тези примери, за да защитите отговорите си по време на интервюто.
 • Още веднъж прегледайте и си припомнете информацията, която сте открили за компанията (съвет 1).

Всички свободни позиции, които чакат вас, ще намерите тук

В деня на интервюто

 1. Бъдете точни

В деня на интервюто, особено ако то е на живо, се постарайте да пристигнете 15 минути преди насроченото време. Точността е много важна, прави изключително впечатление на интервюиращите, показва професионализъм и сериозност. За да се подсигурите и със сигурност да сте на време на самия ден, подгответе дрехите си от предишната вечер, навийте аларма и „начертайте“ маршрута си за деня предварително.

Ако интервюто е онлайн, то това не означава автоматично, че не трябва да се подготвите. Отново подгответе дрехите, с които ще бъдете, уверете се, че устройството, което ще използвате е в изправност и с добра интернет връзка.

 1. Изберете правилното облекло

Какво да изберете да облечете за интервюто си зависи до голяма степен от културата на компанията, за която кандидатствате, както и от позицията, за която ви интервюират. Независимо дали ще изберете костюм или нещо по спортно-елегантно, вашето облекло трябва да е професионално. Избягвайте ярките цветове и крещящите щампи. Спрете се на дреха в неутрален цвят с изчистена кройка. Ако не знаете какво да облечете, не се притеснявайте да се обадите на лицето за контакт в компанията и да попитате. Ако все пак не сте сигурни как точно да бъдете облечени, изберете по-формален стил, за да избегнете да сте твърде „небрежни“ по време на интервюто.

 1. Бъдете самоуверени и проявете професионализъм

   

Увереността оказва голямо влияние върху начина, по който човек бива възприеман, включително и по време на интервю. Езикът на тялото е един от начините, по които да покажете 

своята самоувереност – изправена стойка, контакт очи в очи, здраво ръкостискане, или така наречената „невербална комуникация“ – това са едни от първите неща, които ще забележат във вас.

Говорете ясно и отчетливо и споделяйте за своя опит досега с убеденост, категоричност и вяра в себе си. Бъдете балансирани и обективни и не бъркайте увереността с арогантност и надменност. Използвайте професионален език, без жаргони, бъдете учтиви и избягвайте теми за разговор, които биха били неподходящи, провокативни или обидни.

Приложете тези съвети на практика, като кандидатствате за мечтаната ви работа тук

 1. Задавайте въпроси

Когато отидете на интервю, вие сте подготвени да отговаряте на въпросите, които ви бъдат зададени. Разбира се, това е така, но не забравяйте, че това е и времето, в

 което вие може да научите повече за компанията и позицията от „извора“. И, ако това не е достатъчно, за да ви убедим, то тук е моментът да споделим, че често пъти работодателите очакват да им зададете въпроси, защото така те оценяват реалния интерес към компанията и работата, за която кандидатствате.

Друг удачен момент, в който да не се притеснявате да зададете въпрос е, когато не сте разбрали точно въпроса или насоката, дадена от интервюиращия.

  1. Изслушвайте събеседника си

Има голяма разлика между „чувам“ и „слушам“. Случва се, когато нашият събеседник говори, ниe

да „репетираме“ наум какво ще кажем в отговор. Въпреки че може да ни се струва хитро, така рискуваме всъщност да не чуем казаното и да изпуснем важна информация. Показвайте на вашия събеседник, че го слушате, използвайки невербални стимули като кимане, контакт очи в очи, както и вербални такива, като парафразиране на казаното от него или използване на същите изрази и фрази.

 1. Бъдете себе си

Независимо колко силно искате работата, не представяйте себе си в различна светлина, само за да я получите. Бъдете своето автентично аз. Покажете своята индивидуална енергия и какво ви прави специални, но същевременно не прекрачвайте границата, поставена от корпоративните норми между кандидат и интервюиращ.

След интервюто

 1. Изпратете последващо съобщение

Нещо, което, не е толкова често срещано, но създава силно впечатление, е навременната комуникация веднага след интервюто. Това може да бъде благодарствен имейл до интервюиращия или съобщение в LinkedIn. В него може да изразите благодарност за отделеното време и да напомните за искрения си интерес към позицията. Добра практика е да изпратите последващото съобщение в деня на интервюто или на следващия ден.

 

Това са едни от основните и най-важни съвети и тактики, които да следвате за успешното представяне на интервю за работа.

„Въоръжени“ с тях, със сигурност ще създадете изключително първо впечатление на следващото интервю. Кандидатствайте за работа още сега!