Вход

Съвети за Кандидати

07.05.2021

Manpower Bulgaria

Кои умения са развили видео игрите в теб?

Често часовете, прекарани в игра на видео игри се разглеждат като загубено време. Проучвания обаче показват, че пренебрегвани като просто забавление за деца, видео игрите всъщност спомагат развиването на голяма част от най-желаните умения на пазара на труда днес.

Така един запален играч на Fortnite или шампион по League of Legends силно вероятно е усвоил тънкостите на работата в екип и е развил критичното си мислене и способностите си за вземане на решения. По този начин нецеленасочено игрите развиват талантите, от които работодателите имат нужда, за да си осигурят конкурентно предимство.

Уменията на бъдещето

С автоматизирането на рутинни задачи, емоционалната интелигентност, критичното мислене и креативността придобиват все по-висока стойност на пазара на труда. Това се оказва голям плюс за умелите геймъри, на които често се налага в рамките на различни игри да решават сложни казуси и да измислят нестандартни решения. Доказано е, че игрите включително учат ефективно комуникиране на обратната връзка.

Според работодателите именно това са трудните за намиране и още по-трудни за развиване умения днес. 43% от тях споделят, че в сравнение с технически познания, значително по-трудно се преподава сътрудничество, ефективна комуникация или работа в екип.

Затова и все по-често погледите се обръщат към видео игрите като източник да приложим опит в тези сфери.

Gaming Skills Translator – Кои умения са развили видеоигрите в теб?

С нарастващия интерес към темата, Manpower анализира повече от 11 000 игри в 13 жанра – от екшън приключения до ролеви игри - за да идентифицира кои са топ уменията, развивани във всяка категория. Като следваща стъпка, направихме карта как гейминг опита кореспондират с професионални умения.

За финал идентифицирахме групи работни позиции, при които конкретните способности са най-силно търсени. Например, човек, който играе Call of Duty или Fortnite, култивира умения високо ценени от логистичния сектор като критично мислене, пространствено ориентиране и решаване на проблеми.

Резултатът от всичко това е патентованият онлайн инструмент на Manpower - Gaming Skills Translator.

Той позволява всеки от вас да въведе конкретните игри, които играе, времето, което инвестира в тях, както опита и нивото си в дадената игра. Gaming Skills Translator-a превежда тази информация в професионални опит, които можете да добавите към автобиографиите си и да споменете в рамките на интервюта за работа. По този начин самите вие опознавате по-добре своето професионално Аз и добивате по-ясна представа какъв тип позиции отговарят на талантите и способностите ви.

Виж кои умения са развили видео игрите в теб тук.

Повече по темата може да намерите тук.