Вход

Попитахме Експертите

30.11.2022

Силвия Иванова Тим ван дер Варт

IT академия – инструмент за преодоляване на недостига на специалисти и създаването на нови таланти

Всяка длъжностна характеристика дефинира набор от необходими умения, за да може човек да бъде успешен на дадена позиция. В днешния свят, в който недостигът на таланти е наболяла тема, а желаните умения в много сфери стават все по-специфични и комплексни, работодателите често организират обучения на своите настоящи и бъдещи служители като ефективен метод да подсигурят бизнес нуждите си. В IT сектора този модел напоследък придобива все по-голяма популярност под формата на академии за ИТ специалисти, които целят в рамките на кратък период от време да предадат ключови практически и теоретични знания на талантите, с които те да могат да се реализират успешно в компанията.

На този принцип Manpower България заедно с flatexDEGIRO организираха „Java Traineeship” за обучение на ИТ специалисти с начален опит в Java програмирането. Програмата стартира през октомври 2022 г., а днес Тим ван дер Варт (Director Organizational Development & Culture) и Силвия Иванова (Head of IT) от екипа на flatexDEGIRO ще разкажат повече за причините за увеличаващата се нужда от обучение на талантите, какви са ползите от организирането на подобни програми и какво се надяват да постигнат те с „Java Traineeship” академията в бъдеще.

 

Напоследък се наблюдава тенденция компаниите сами да обучават своите кандидати преди тяхното назначаване. На какво се дължи това?

Силвия: За съжаление част от университетското образование в България все още е морално остаряло. Количеството практически занятия не е достатъчно, за да подготви кадри спрямо потребностите на бизнеса.  В резултат на това, ако просто завършиш конвенционалното си образование без да го съчетаеш с допълнителни обучения, стажове или курсове, не си особено ценен като кадър за ИТ компаниите у нас. За да запълним вакуума между това, което образованието дава на младите експерти и нуждите на бизнеса, ИТ компаниите в голяма степен са принудени да вземат нещата в свои ръце.

Тим: Тук ще допълня Силвия като кажа, че фундаментите, които университетското образование дава са изключително ценни. А нуждата от тази инициатива се обосновава и от спецификата на компанията. Нашият бизнес разчита на 100% изградени от нас продукти и системи. Разбира се, ние разбираме, че никой университет не може да подготви кадри спрямо тях. 

 

Какво бихте искали да постигнете с организирането на Java Traineeship?

Силвия: Основната ни цел да изградим специалисти, подготвени конкретно за работа с нашите продукти. Програмата има уникален микс от теми. В края ѝ ще имаме специалисти с набор от познания и умения, които да им дадат възможност да се развиват при нас.

Тим: Най-доброто на тази програма е, че всички страни печелят от нея. Тя е категоричен win-win. Ние осигуряваме платен стаж на хора без професионален опит, който ще им даде бърз старт в кариерата. А flatexDEGIRO получава възможността да изгради специалисти спрямо нашите високи стандарти.

 

Каква според вас е ползата от подобен тип обучения?

Силвия: Към момента компанията ни не е толкова разпознаваема на българския пазар, колкото ни се иска. За нас освен всичко останало това е и една допълнителна възможност да покажем на кандидатите, че flatexDEGIRO e място, където могат да растат и да се развиват заедно с нас.

Тим: Нашата компанията е по-различна от болшинството конкуренти на пазара. Работата при нас не е базирана на различни проекти. И за разлика от много от компаниите с офиси у нас, екипът ни в България не е само ИТ – имаме експерти в над 12 различни отдела. Това означава, че работата във flatexDEGIRO – България ни поставя в централна позиция в развиването на изключително успешен Финтех бизнес. Тази възможност сама по себе си е уникална.

 

Откъде дойде идеята за тази програма?

Силвия: Идеята да започнем стажантската програма дойде от ИТ екипа ни. Тя е базирана на личния опит на част от колегите ни. От своя страна ние решихме да я подобрим – не много начинаещи разработчици получават толкова структурирано обучение с реален опит в бизнеса, а при това и заплатено.

Тим: Разбира се, ние не изобретяваме нищо ново. Но вярваме, че това също е част от отговорностите на бизнеса и решихме да го надградим по наш и уникален начин.

 

Какво могат да очакват стажантите в програмата?

Силвия: Могат да очакват интересна работа в бързо растяща компания. Горди сме, че компанията е една от малкото на нашия пазар, която може да се похвали с динамичен растеж със стръмна скала. Нашите стажанти не само получават адекватно възнаграждение за времето, което инветсират в себе и в нас обучавайки се при нас, ни и им се предоставя възможност да реазират амибициите си чрез личностното си и кариерно развите. Работната ни Agile среда в малки екипи с преобладаващи старши програмисти ще предложи на младите хора достъп до дългогодишен опит и експертиза

Тим: С успешното завършване на програмата, те ще получат предложение за постоянна работа при нас. Но междувременно програмата е така изградена, че да получат и реален привкус от работата при нас във всяко отношение – от технологиите, системите и продуктите до придобивките, които всеки друг служител получава – фирмени партита всеки месец, 30 дни платен отпуск и още много други.