Вход

Съвети за Кандидати

06.01.2023

Manpower Bulgaria

5 съвета за намиране на дистанционна работа

Все повече хора по света искат да работят от място по свой избор. Все по-често различни организации дават такава възможност на своите хора. И въпреки че има много видове гъвкави работни места, понякога откриването на правилната позиция не е лесно. Затова подготвихме няколко съвета за това как да си намерите най-подходящата за вас работа от разстояние.

  1. Актуализирайте автобиографията си

Ако е минало известно време, откакто последно сте актуализирали автобиографията си, началото на новата година е чудесен момент да я освежите. Започнете като добавите вашите по-значими характеристики като опит, образование, умения и сертификати. След това включете някои второстепенни факти, като например нови софтуерни програми, които сте усвоили или ако сте доброволци някъде – те могат да ви дадат чудесно предимство пред други кандидати. И накрая, не забравяйте, че по-кратките и стегнати автобиографии са предпочитани, затова изтрийте информацията, която вече не е уместна (като онази лятна работа отпреди 10 години) и се опитайте да кажете всичко по-кратко и по същество.

Актуализирана и редактирана, автобиографията ви е готова за нови възможности. Въпреки това, вместо да кандидатствате с една и съща автобиография за всяка позиция, използвайте наскоро опреснената си такава като шаблон и я адаптирайте към компанията и обявата за работа всеки път, когато кандидатствате.

  1. Обновете профилите си в социалните медии

Почти всички специалисти по подбор на хора проверяват социалните медии на кандидата по време на процеса. Най-важно, разбира се, е представянето ви в LinkedIn, където са повечето търсения за дистанционна работа. Не подценявайте важността на LinkedIn профила си, тъй като това е вашето „лице“ пред потенциалните ви работодатели.

Информацията в LinkedIn профила ви трябва да съвпада с тази в автобиографията ви. Освен това прегледайте хронологията на публикациите си и изтрийте тези от тях, които биха могли да бъдат злепоставящи или спорни.

И въпреки че LinkedIn е най-добрата социална медийна платформа за професионалисти, можете също да използвате Twitter, Instagram, Facebook и дори TikTok – често новите възможности за дистанционна работа се представят именно там, особено онези, насочени към най-младите представители на пазара на труда.  

  1. Планирайте и проследявайте

С подготвените материали за кандидатстване сте почти готови да започнете своето търсене на дистанционна работа.

Създайте план за търсене на работа и си задайте цели – например за седмицата, за месеца, за тримесечието. Това ще ви помогне в организацията на възможно най-ефективен процес по търсене на работа и ще минимизира риска от приемане на първото попаднало ви предложение. Независимо дали оставате в същата област или преминавате към друга, поставянето на малки и лесно измерими цели (напр. направете десет нови контакта в LinkedIn тази седмица) ще ви помогне да останете мотивирани и да постигнете напредък към по-голямата си цел - да получите най-подходящото за вас предложение.

Следете внимателно къде сте кандидатствали и какво предстои като стъпки. Това може да ви помогне да запомните с кого сте говорили, с кого трябва да се свържете и да направите процеса си по-ефективен.

  1. Упражнявайте представянето си на интервю

Без значение колко време е минало от последното ви интервю, знайте, че трябва да се подготвите за „класически“ въпроси, като „разкажете ми за себе си“. Когато става въпрос за интервю за дистанционна работа, може да се наложи да се подготвите не само с отговори на различни видове въпроси, но и за нови начини да им отговорите. Въпреки онлайн интервюто, не подценявайте задължителните елементи като това да влезете в платформата за разговор навреме, да се облечете подходящо, да се усмихвате.

  1. Търсете възможности в подходящите платформи

В социалните мрежи ще откриете много подобни обяви за работа, а LinkedIn със сигурност предлага най-много такива. Освен това вече повечето платформи за работа предлагат възможността с отметка например да откриете дистанционни работни позиции.  

Следва да бъдете внимателни за компании без представителство в България. Те могат да ви предложат отлични условия на работа, но е задължително да имате като гарант компания в България, която да ви назначи на трудов договор, за да запазите всички свои права като работещ в България.

Накрая, не забравяйте, че винаги можете да се обърнете към ManpowerGroup в търсене на следващите си работни възможности – базата ни от клиенти, за които мястото на работа няма значение, е изключително обширна.