Вход

Съвети за Кандидати

29.12.2021

Manpower Bulgaria

Какво да направите, ако не сте успели да получите желаната работа?

Били сте на интервю за мечтаната работа, чувствате се добре и сигурни, че работата ви е в кърпа вързана, но телефонът звъни – не сте получили работата. Отхвърлянето не е приятно и лесно за приемане за никого, но не трябва да бъде причина да се обезкуражавате.

Превърнете негативното преживяване във възможност за създаване на професионална връзка с компанията, мениджъра по подбор и всички участници в интервюто. Създаването на професионален контакт, изразяването на искрено желание за работа за съответната компания в бъдеще и готовността да приемете градивна критика и съвети могат да ви помогнат да се откроите в очите на работодателите и те да ви потърсят сами, ако се появи друга подходяща възможност. В следващите редове споделяме няколко стъпки, които да предприемете, за да създадете трайно впечатление в интервюиращите и работодателите, независимо, че не сте били избрани.

 

Проявете разбиране

Работата на интервюиращите също не лесна и със сигурност не им е приятно да отказват и отхвърлят кандидатури от квалифицирани и професионални таланти. Покажете на събеседника си, че разбирате решението му и благодарите за отделеното време и проявения интерес. Възможно е новоназначеният човек да се окаже, че не е правилният „фит“ за ролята или пък той самият да прецени, че тази позиция не е за него. В такива екстремни ситуации, създадената връзка с работодателя се превръща в голям плюс за вас.  А може би има друга роля, която е дори още по-подходяща за вас, за която с удоволствие биха ви препоръчали, ако сте създали добро впечатление. Затова е важно да не се отнесете негативно към отказа, никога не знаете какво може да се случи в близко бъдеще.

 

Кажете благодаря

Освен благодарността за времето, интереса и възможността да се явите на интервю, можете да използвате и още един коз, а именно изпращането на кратък благодарствен имейл или съобщение, в което споделяте още веднъж искреното си желание да работите за компанията и интереса да бъдете потърсени и за други свободни възможности. Такъв жест със сигурност ще бъде запомнен и оценен и ще помогне за затвърждаването на професионалните ви връзки с компанията в бъдеще.

 

Използвайте възможността още веднъж да споделите защо това е вашата мечтана работа

Разбира се, недейте да натрапвате интереса и желанието си твърде много, но скромно и накратко споделете отново ключовите причини, поради които искате да бъдете част от компанията. Разкажете откъде се е появил интересът ви и доверието към компанията, как личните ви преживявания ви свързват с мисията и визията й, споделете как бихте могли да развиете потенциала си в тази среда и да докажете лоялността си за години напред.

 

Потърсете съвет

След като вече сте създали добро впечатление и сте показали желанието си да сте част от компанията, не се притеснявайте да задавате и въпроси, които да ви помогнат да сте по-успешни занапред. Задавайте въпроси като:

  • Какви са причините да не изберете мен на този етап?
  • Какво трябва да променя за да съм по-успешен занапред?
  • Какви са най-важните качества и умения, които търсите и откривате във вашите служители?

Получавайки информацията директно от извора, ще ви помогне да си набавите необходимите „инструменти“, които да направят кандидатурата ви още по-привлекателна, в случай че се отвори друга възможност.

 

Създайте професионален контакт и изявете желание да поддържате връзка

Бъдете проактивни и уведомете събеседниците си, че ще се радвате, ако можете да обмените контактите си и да поддържате връзка и занапред. Така ще увеличите шансовете си да бъдете потърсени отново или да разбирате от първо лице за новостите и възможностите в компанията. Гарантираме, че проявените интерес и проактивност няма да останат незабелязани.

И не забравяйте – дори и да не получите работата днес, винаги има възможност да я получите утре. Мислете позитивно, не спирайте да се развивате, да показвате инициативност и работете за успехите си!