Вход

Съвети за Кандидати

04.06.2021

Manpower Bulgaria

Как първата работа да бъде успешен старт в кариерното развитие - насоките от експерти

В началото на своя кариерен път човек се изправя пред множество въпроси и дилеми: Как да накара CV-то си да изпъкне, каква част от изискванията трябва да покрива, за да кандидатства за дадена позиция, или кои умения трябва приоритетно да се стреми да развие?

Тези и много други въпроси коментирахме с гост панелистите ни Йорданка Дуле (Директор "Привличане на таланти", TELUS International Europe), Катерина Шопова (HR Директор, Lidl България), Мила Топалова (Мениджър Партньорства, Тук-Там), Андреа Тониети (Директор Човешки Ресурси, UniCredit Bulbank), Галина Димитрова (HR Мениджър, Nova Broadcasting Group), Невян Петров (Директор Човешки ресурси, Кока-Кола Хеленик България) и Милена Куманова (Мениджър Привличане и Управление на таланти SEE, Nestle), в рамките на онлайн дискусията ни „Кариерните очаквания на младите таланти“ на 19-ти май.

За всички, които не успяха да се включат на живо в събитието, тук ще обобщим ключови им съвети към младите таланти в началото на тяхното кариерно развитие:

Каква част от изискванията трябва да покриваме, за да се осмелим да кандидатстваме за дадена позиция?

Често изчерпателните изисквания в описанието на дадена позиция, действат плашещо. На въпроса от публиката, кога е уместно да кандидатстваме и колко от изброените изисквания следва да покриваме, за да изпратим със спокойствие CV-то си, панелистите посъветваха младите таланти да бъдат смели и да не се притесняват излишно от няколко непокрити точки.

Допълнителна насока от страна на панелистите бе кандидатите предварително да проучват позициите, които са си набелязали – в рамките на кариерни страници на компанията например или чрез самостоятелно проучване на пазара. Катерина Шопова сподели, че подобен тип проучване подпомага личната калибрация дали човек е подходящ за дадена позиция и дали тя отговаря на очакванията му. А по този начин се улеснява и преценката дали да кандидатства за дадена позиция или не.

Практичен съвет към участниците в събитието отправи и Йорданка Дуле като наблегна на разграничението на задължителни и допълнителни изисквания при обявите за работа. На младите хора тя препоръча при оценката дали да кандидатства за дадена позиция да изхождат от отбелязаните като задължителни умения и ако ги покриват, без колебания да изпращат кандидатурите си. В допълнение Невян Петков сподели, че дори и самата обява да не посочва задължителни умения, то един критичен прочит на изискванията и на естеството на работа ще помогне на човек сам да разграничи точките, с които компаниите няма да могат да направят компромис в избора си на кандидат.

А при колебание, съветът от негова страна е да се кандидатства. Допълнителен плюс на всяка изпратена кандидатура е, че чрез нея младите таланти попадат в базата данни на компанията, където може автоматично да бъдат идентифицирани като подходящи за други отворени възможности в организацията.

Какви умения са ползотворни на работното място във вашите компании?

Младите участници в събитието също живо се вълнуваха кои са уменията, над които следва приоритетно да се фокусират и които носят успех в кариерното развитие. Единодушно панелистите отбелязаха растящото значение на комуникационните умения и на емоционалната интелигентност (ЕИ).

Като ключови способности в съвременния работен свят те изброиха способността да преценяваш една ситуация, умението да достигаш до решение, както и  да владееш емоциите си.

При младите хора, който влиза в една организация, особеността е липсата на работния опит. Там те за пръв път се сблъсква със стрес и с конкретни казуси. Като съвет към всеки стартиращ кариерното си развитие, Невян Петков сподели, че е важно тези нови ситуации да бъдат анализирани и човек непрекъснато да се стреми да извличат изводи и заключения от новодобития опит. Осъзнатия стремеж в тази посока ще помогне на младите хора да надградят емоционалната си интелигентност и да реагират ефективно в разнообразни ситуации.

В бъдеще няма хората, които знаят най-много да са най-успешните, а ще са тези, които успяват да постигат резултати чрез контакти, успяват да задават правилните въпроси, а не да знаят всички отговори“
Невян Петков - Директор Човешки ресурси, Кока-Кола Хеленик България

Едно от последните глобални проучвания на Manpower показа, че все още не са ни известни дори имената на мнозинството от професиите, които ще съществуват след 10 години. Този факт допълнително подчертава значимостта на емоционалната интелигентност и умението да учиш и да се доразвиваш, познато още като Learnability. Конкретно знание, което е налично и приложимо днес, няма да бъде така приложимо и важно след пет или десет години. Затова и съветът на Manpower към младите хора е да се фокусат върху развитието на своята емоционална интелигентност и бъдат отворени към нови знания на всеки етап от кариерния си път.

За финал Катерина Шопова посъветва участниците да се фокусат над придобиването на нови знания и умения и да стимулират вертикалното си развитие и обогатяване като професионалисти. Натрупания опит и квалификации, комбинирани с търпение и подходяща възможност, естествено ще доведат и до успешно хоризонтално кариерно израстване.

 

В рамките на събитието също представихме и коментирахме резултатите от последното ни проучване, посветено на нагласите на българските студенти. Разгледайте пълния анализ и разберете дали вашите изисквания при избора на работодате и очаквания спрямо бъдещи ръководители съвпадат с отговорите на над 350 български студента в страната и чужбина.  

При допълнителни въпроси, може да се свържете с нас на [email protected]