Вход

Попитахме Експертите

02.12.2021

Иван Чернов

История на успеха: Индустрия 4.0 или как България отговаря на глобалния недостиг на чипове и хора

Недостигът на чипове е актуална тема за разговор и належащ проблем, който засяга множество индустрии из целия свят. Недостигът на хора – също. Как Melexis България се справя с предизвикателствата като производител и работодател, какви позитиви и предизвикателства носи индустрия 4.0 и кои са най-търсените умения в хората в един крайно дигитализиран и автоматизиран свят, разказва Иван Чернов, глобален мениджър производство, който е част от Melexis България вече повече от 15 години.

 

Днес недостигът на чипове е огромен проблем за много индустрии, а очакванията към България за производството им са големи. Как пазарът ни успява да отговори на предизвикателството?

Световният недостиг на чипове определено е предизвикателство, но и възможност за компании, като Мелексис да работим активно по решения за подобряване на веригата на доставките. След спада в търсенето, предизвикан от пандемията през 2021г., наблюдаваме значително увеличение на търсенето на чипове. Haблюдaвaт ce oгpoмни инвecтиции в индycтpиятa пo cвeтa, ĸoитo цeлят дa ĸoмпeнcиpaт нeдocтигa, нo вpeмeтo зa пpoизвoдcтвo и дocтaвĸa ocтaвa cpaвнитeлнo дългo пopaди cлoжнocттa нa пpoизвoдcтвeния пpoцec нa чипoвeтe (плacтинитe).

B Melexis  ce cтpeмим дa aнaлизиpaмe и yпpaвлявaмe cитyaциятa пo възмoжнo нaй-дoбpия нaчин. Блaгoдapeниe нa финaнcoвaтa ни cтaбилнocт пoддъpжaxмe виcoĸa cĸлaдoвa нaличнocт пpeз пepиoдa нa ниcĸo тъpceнe нa чипoвe минaлaтa гoдинa. Toвa бeшe пoyĸa oт пocлeднaтa aвтoмoбилнa ĸpизa пpeз 2008 г. и ни пoзвoли дa пoeмeм peaлиcтичeн aнгaжимeнт ĸъм нaшитe ĸлиeнти пo oтнoшeниe нa дocтaвĸитe.

Друга важна част от нашия отговор на кризата е разширяването на  научноизследователската и производствената  база  на Melexis  в България, както и на складовите площи. Оттук следва увеличение и на екипите в компанията - активно наемаме оператори, техници, инженери. До края на 2022г. предвиждаме да наемем 160 специалисти в различни области.

Cмятaм, чe нaпpaвиxмe пpaвилнитe избopи пo вpeмe нa СОVІD ĸpизaтa, ĸaтo пpoдължиxмe дa oбcлyжвaмe ĸлиeнтитe cи по най-добрия възможен начин, в резултат, на което отчетохме 34% ръст на продажбите за първите 9 месеца от годината. Факт, с който всички се гордеем е, че във всяка кола, която излиза на пазара днес има средно по 13 чипа на Melexis.

 

Недостигът на кадри също е глобален проблем. Наблюдавате ли това и в България и как успявате да се справите?

Проблемът наистина не е само локален, а и глобален. Затова в Melexis отделяме голямо внимание на програмите за набор на кадри, както и на различни инициативи за близко сътрудничество с техническите университети и професионалните гимназии в страната.

През годините разработихме няколко програми, насочени към студенти и наскоро завършили специалисти, чиито фокус е да стъпим върху това, което са получили като знания в университета, и да ги доразвием като специалисти в сферата на микроелектрониката.

Като пресен пример мога да дам новата ни техническа академия, която разработихме през лятото и която засега е насочена към колеги вътре в компанията. Тя дава възможност на оператори без техническо образование или опит да се профилират към позиция младши техници. Програмата представлява два месеца фокусирано обучение и практика на теми като механика, електротехника, пневматика, измервателни инструменти и техническо чертане, като първият ни випуск от 8 човека ще се дипломира до края на годината.

Всички тези усилия ни помагат да се справяме с предизвикателствата при набора на хора. Нещо, с което се гордеем, е, че 85% от лидерите в компанията и 75% от експертите ни са израснали вътрешно. Нашият ключ за успеха е намирането на правилните хора - нещо, което наричаме "Melexis ДНК". Това са хора, при които още по време на интервютата виждаме, че споделят същите ценности, че са ангажирани и мотивирани, че горят за инженерните науки.

 

Индустрия 4.0 изглежда се превръща в задължителна за производители като вас. Как тя трансформира работата в Melexis?

Четвъртата индустриална революция (Индустрия 4.0), донесе невероятен бум на нови технологии, които дават безкрайни възможности и свободата да реорганизираме производствата си по съвсем нов начин.

Мисля, че е особено важно да бъдем смели - не в смисъл да въвеждаме технологиите на всяка цена, но да ги изследваме, за да намерим отговор на своите въпроси. За всяка компания те са индивидуални. Да седим на едно място и да не правим нищо е единственият грешен подход. Средата е много динамична и е важно организациите да се адаптират към нея.

В Melexis работим вече от няколко години в контекста на Умните фабрики, Дигитализацията и Изкуствения интелект. Тази година например, успешно свързахме част от нашите машини от производството директно с ERP системата ни. По този начин направихме ръчното прехвърляне на данни в края на партидата напълно автоматизирано, спестихме време на колегите, увеличихме производителността и подобрихме качеството на самите данни. Последното е много важен фактор, когато се говори за дигитализация, тъй като да имаш много данни е хубаво, но не по-малко важно е на тях да може да се разчита.

Налице са и други проекти. До скоро, когато оператор трябваше да подготви машина, превключвайки я от едно изделие към друго, се минаваше през процес по преконфигуриране. По време на него има определен брой операции, като настройки, които трябва да бъдат въведени. Това е също ръчен и времеемък процес. Днес вече сме горди,че успяхме да внедрим технологично решение, чрез което машините за секунди автоматично получават своите настройки от централен сървър само чрез сканиране на баркода на изделието.

През следващите десет години ще продължим тенденцията по дигитализация, внедряване в производствата на колаборативни роботи и автономни превозни средства. Все повече ще говорим и за тотална свързаност на всички процеси, а умни системи ще ни подпомагат за взимането на решения при управлението на завода.

 

Какви умения са необходими на хората, с които работите?

Живеем в един изключително динамичен свят и необходимите качества и умения постоянно се изменят. Ако трябва да обобщя, за мен трите най-важни качества са Мотивация, Адаптивност и Креативност. Вярвам, че комбинацията от тях може да ни помогне да преминем през всяко едно предизвикателство по пътя на прогреса.

Що се отнася до уменията, не трябва да забравяме, че всяка нова технология идва със своя начален етап на адаптиране. Трябва да се замислим за това по какъв начин новите технологии биха се отразили на работния процес и дали те няма да изискват нови компетенции от служителите. Необходимостта от нови умения може да налага предварителна подготовка на програми, така че служителите да се развиват в правилната посока. Смятам, че за в бъдеще фокусът ще пада все повече върху софт уменията, възможността за боравене с данни и отстраняването на проблеми за сметка на монотонни и повтарящи се задачи. Теми, които все по активно подготвяме и включваме в нашите вътрешни програми за развитие на екипа.