Login

Share

Back to blog

Резултати от проучването на Manpower България „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции” (SATR H1/2022)

В повечето бизнес сектори в страната се очакват повишения на възнагражденията. Целта на работодателите е по този начин да запазят текущите таланти в организациите си.

Излязоха резултатите от регулярното проучване на Manpower България „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции” (SATR H1/2022), което анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца. Тази година то е част и от по-мащабния пазарен анализ на Manpower SEE – същите проучвания ще бъдат публикувани за държавите Сърбия, Хърватска, Словения и Босна и Херцеговина до края на месец януари 2022 г.


 


Какви са очакваните промени в нивата на възнагражденията?


 


 Над 80% от анкетираните представители на 196 компании от 19 бизнес сектора споделят, че планират да има увеличаване на възнагражденията през първата половина на 2022 г. 5% планират увеличението да е между 16-20%, а два процента прогнозират и ръст на заплатите над 20%. Близо 60% от работодателите отбелязват, че планираните промени ще засегнат всички служители в организациите.


 Една от основните причини за увеличаването на заплащането е стремежът на работодателите да запазят текущите таланти в организациите, тъй като една от основните причини за напускане е предлаганото по-високо възнаграждение на друго място. Това стана ясно в анализа на предходното ни пазарно проучване, което излезе през декември, за текучеството на персонала през изминалата година. Необходимостта за запълване на свободни позиции с нови служители също е сред основните причини за увеличаване на възнагражденията.


В сектор „Производство“ над 90% от работодателите планират да увеличат заплатите на своите служители, 91% в сектор „Автомобилна индустрия“ и 81% в „Търговия“. Това са и трите сектора, които изпитват „глад“ за кадри и които са претърпели най-голямо доброволно текучество през 2021 г. Почти всички работодатели в сектор „Банки, финанси и застраховане“, „Споделени услуги“ и „Консултантска дейност“ посочват, че ще има увеличение на възнагражденията. „Консултантска дейност“ е и секторът, в който се наблюдава и най-високият процент респонденти, посочили увеличение на заплатите с над 21%. В сектор „Информационни технологии“ не се очаква намаление на възнагражденията, но близо 17% споделят, че не се планират никакви промени. 75% от работодателите в сектор „Здравеопазване“ планират увеличение на възнагражденията за техните служители.


 


Ще има ли промени в допълнителните придобивки?


 


По отношение на допълнителните придобивки тенденциите са по-различни между работодателите – близо 40% заявяват, че ще има увеличение в допълнителните придобивки, докато 58% споделят, че не планират съществени промени в това направление. В секторите „Консултантска дейност“ и „Банки, финанси и застраховане“ се наблюдава най-голямото увеличение на допълнителните придобивки – над 50%.


 


Проучването „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции” е част от серия регулярни проучвания на Manpower България и Manpower SEE за плановете на работодателите в тази област. Те се провеждат в края на всяко шестмесечие, за да идентифицират нагласите им за следващата половин година.


 


Пълния анализ и насоки може да намерите тук:

27.03.2024

LeaderSHIFT through MINDfulness - With passion and delight for mindful leadership

The new business realities demand a new kind of leader - aware, grounded, and in sync with themselves and the world. With such a foundation, the dynamics of markets, technological change, and other turbulence we witness daily are easily reframed from obstacles into opportunities and gifts of our current situation.

27.03.2024

LeaderSHIFT through MINDfulness - С мерак и наслада към осъзнатото лидерство

Новите бизнес реалности изискват лидери от нов вид - осъзнати, заземени, в синхрон със себе си и света. С подобна основа динамиката на пазарите, технологичните промени и други турболентности, на които ставаме свидетели ежедневно, лесно биват преформатирани от препятствия във възможности и подаръци на актуалната ни ситуация.

15.03.2024

HR Screening 2024

For the fourth consecutive year, we are proud to announce the launch of our annual survey on the HR environment in Bulgaria, developed in close collaboration with our long-standing partners from Assert International Bulgaria, together in partnership with the Bulgarian Association for People Management (BAPM).